Lansarea de carte „Tecuciul în cartea poştală”

Sala Studio a Casei de cultură a municipiului Tecuci a găzduit vineri, 20 aprilie, o manifestare care a avut ca scop lansarea cărții  „Tecuciul în cartea poștală”, autor Ștefan Andronache dar și premiera diaporamei „Tecuciul de altădată”, având același autor.

 Acțiunea de lansare a fost deschisă de noul manager interimar al Casei de cultură, prof. Diana Cioclu, care a ținut să precizeze că această manifestare se înscrie în continuarea celor ce omagiază apropiata sărbătoare de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al municipiului nostru. A menţionat că această carte a apărut cu sprijinul Consiliului local Tecuci, Casei de cultură şi Primăriei.

Prezent la activitate, primarul spune că dacă Sf. Gheorghe este considerat purtător de biruințe, la fel și distinsul profesor Ștefan Andronache, un adevărat purtător de mari biruințe și de fapte bune adresate tecucenilor.

 A luat cuvântul prof. Vladimir Radu pentru a face o analiză a cărții. Ne spune că au înflorit din nou caişii la Tecuci, la fel și liliacul și simțim acum mirosul plăcut al acestora: „Sunt sigur că ieșind acum de la această manifestare, vom privi altfel străzile și clădirile orașului nostru, făcând o succintă prezentare a acestora. Profesorul Andronache, deși născut la Cudalbi, s-a îndrăgostit de orașul nostru în care locuiește de peste 50 de ani”.

 Vorbitorul face o prezentare a evenimentelor tecucene în perioada anilor 1435- 2018, după care face o sumară prezentare a lucrărilor scoase de sub tipar de harnicul și iscusitul căutător de documente, Ștefan Andronache, oprindu-se la ultima – „Ghidul Tecuciului și al împrejurimilor sale”, o lucrare cât se poate de complexă. Tot ce a realizat acesta, continuă prof. Radu, s-a făcut cu mult efort fizic și intelectual, dânsul având și capacitatea de a colabora foarte bine cu diverse unități de cultură. Şi-a pus și își pune în continuare la dispoziția celor interesați toate colecțiile de cărți poștale, timbre și altele. Nu pot încheia fără a consemna că prof. Ștefan Andronache este doar unul și noi, îi mulțumim pentru tot ce face. 

A luat apoi cuvântul  părintele Constantin Velicu, recunoscut realizator de diaporame și filme, începând prin a spune că prof. Andronache  nu se oprește doar la latura scriitoricească, el este și un priceput realizator de diaporame, urmând în acest sens chiar și un curs, în anul 1984, la București. Părintele Velicu face o frumoasă prezentare a denumirii de fotograf, încercând să ne explice ce îl reprezintă pe fotograf: „Pentru că fotograful adevărat trebuie să sesizeze esența fenomenului, poza fiind o imagine ce transpune pe hârtie o anumită clipă din viață la care să ne putem oricând raporta. Imaginea trebuie să convingă privitorul. Înainte de a urmări diaporama, vă rog să remarcați și frumoasa melodie de fond, care ne transpune în atmosfera vremurilor de atunci”.

 A urmat prezentarea diaporamei „Tecuciul de altădată în carte poștală”, după care a fost invitat să ia cuvântul Vasilică Crăciun, arhitect șef al municipiului Tecuci. Acesta mulțumește profesorului Andronache pentru realizări, spunând că a remarcat faptul că tecucenii au făcut ceva pentru urmașii lor iar noi, cei de azi, avem datoria de a lăsa ceva în urmă noastră: „Va trebui să îmi asum tot ce e negativ în oraș și să încercăm să refacem tot ce se poate”. 

Autorul, prof. Andronache, începe precizând că a dorit din tot sufletul să facă ceva pentru orașul de care s-a legat de peste 50 de ani.

 Am avut foarte multe oferte de a pleca de aici, continuă prof. Andronache, dar am ales cu sufletul să rămân aici, alături de prietenii mei. Vreau să mulțumesc și celor ce m-au ajutat în acest proiect, în primul rând Consiliului local, apoi vin mulţumiri pentru Alexandru Iosif, ajuns acum la respectabila vârstă de 90 de ani, Luciei  Gologan, care are  Cuvântul înainte al cărții, atunci fiind manager al Casei de cultură.

Mulțumiri speciale adresez și secretarului Casei de cultură, Mihail Vasilache, cu acesta colaborând excelent din toate punctele de vedere, venind și cu idei foarte bune. Mai vreau să menționez faptul că eu nu sunt bibliofil ci cartofil. Bibliofil se poate consideră a fi Ion C. Rogojanu, cel care a adunat circa 8.000 de cărți cu tot ce s-a scris despre Eminescu, toate donate Bibliotecii „M. Eminescu” din Botoșani. Marea majoritate a vederilor prezentate sunt din colecția mea personală dar am avut și unele luate de pe internet. Am lucrat mult și cu mare dragoste la diaporamă. Pentru viitor, am un proiect  cu un album cu Tecuciul anului 2018, la o sută de ani de la Primul Război Mondial. 

 Trecându-se la întrebări, redactorul Iancu Aizic spune că îl cunoaște pe autor și ca realizator de vederi. Dacă are și în carte și diaporamă și lucrări personale, la care profesorul spune că are mai multe postate. La a două întrebare, cam câte vederi a avut în total, profesorul spune că undeva la 50.000, dar a mai cedat din ele. 

Prof. Vladimir Radu îl întreabă pe autor dacă ar mai fi acum clădiri de patrimoniu, afară de cele enumerate, autorul spunând că ar mai fi. 

Prof. Virgil Pavel începe prin a spune că dacă oamenii sfințesc locul, noi ar trebuii să îl sfinţim pe prof. Andronache. În continuare, profesorul Pavel ne spune că îl cunoaște pe domnul Andronache de peste 40 de ani, mai exact când CNSH a sărbătorit 100 de ani de existență și au fost împreună la Călmațui, acolo unde sunt înmormântați Tache și Elena Anastasiu, patronii spirituali ai colegiului.

  În final s-au împărțit cărți tuturor celor prezenți. 

 Lucrarea „Tecuciul în cartea poștală’’ este realizată la Editura „GraphoPress”, cartea fiind realizată în condiții grafice excelente. 

De menţionat faptul că găsim în carte și subtitlul „Ipostaze ale evoluției urbane din perioada 1900-2010”.

Felicitări autorului pentru noua lucrare!

You cannot copy content of this page