Lansare de noi cărți la Biblioteca „Ștefan Petică” Tecuci

Ieri, 15 mai 2018, sala Hellios a Bibliotecii tecucene a fost gazda unei interesante manifestări la care invitați speciali au fost scriitorii gălățeni Ilie Zanfir, Teodor Parapiru și A. G. Secară.

 Acțiunea a fost deschisă de Ionica Nasie, manager al bibliotecii, gazdă a evenimentului, cu bucuria faptului că are acești oaspeți gălățeni de mare valoare. Pentru început, a fost invitat să ia cuvântul profesorul Ilie Zanfir, director al Bibliotecii „V.A. Urechia” din Galați, care a început cu mărturisirea că are o mare plăcere să revină la Tecuci, oraș care, bineînțeles, după Galați, îl îndrăgește foarte mult. După ce ne prezintă pe cei doi prieteni gălățeni care îl însoțesc la acest eveniment, respectiv scriitorul Teodor Parapiru și criticul literar A.G. Secară, continuă spunând că acesta nu este numai un foarte bun critic literar, fiind remarcat și ca scriitor dar și ca un respectabil om de bibliotecă, căutător continuu de noi și noi documente. 

Profesorul Zanfir continuă prin a mulțumi tecucenilor care se dovedesc cunoscători și iubitori de literatură, fiind încântat de colaborarea cu oamenii de adevărată cultură din Tecuci cum ar fi Vasile Ghica, Eleonora Stamate, cea care a înaintat invitația acestora de a veni la Tecuci acum, Ștefan Andronache, Ionel Necula și alții. Revine la prof. Stamate pe care o apreciază și pentru faptul că a reușit să mențină revista „Tecuciul literar-artistic” care acum a depășit 100 de pagini.

 Invitat să ia cuvântul, criticul literar A. G. Secară începe prin a ne spune că se simte foarte bine la Tecuci, unde se consideră a fi între adevărați prieteni. Vorbește în continuare despre lucrarea „Dicționarul scriitorilor gălățeni”, lucrare care poate fi considerată și o istorie covorluiană – tecuceană, amintind în continuare de cei 20 de ani de când este în mijlocul scriitorilor gălățeni, continuând prin a ne vorbi de prof. Ilie Zanfir, scriitor, doctor în filologie și comunicare, spunând că în această carte găsim referiri la oameni ai locurilor gălățene cum ar fi Dimitrie Cantemir, Costache Conachi, Costache Negri, Ștefan Petică, Calistrat Hogaș, Nina Casian, Ion Petrovici, V.A. Urechia, George Arion și alții.

Trecând la cel de al doilea invitat, prof. Teodor Parapiru, criticul literar începe prin a ne spune că acesta este o persoană de adevărată cultură, dovadă fiind și excelenta lucrare a dânsului „Dicționar de expresii celebre” dar și recenta lucrare „Legendele Galaţilor”.

 Scriitorul Parapiru începe prin a ne spune că revine la Tecuci cu o deosebită plăcere, orașul acesta având câteva personalități importante pe care le respectă și le apreciază. Tecuciul, continuă scriitorul Parapiru, are numeroase argumente pentru a se înscrie între orașele importante din punct de vedere cultural și literar. Am citit și citesc cu mare drag tot ce scriu oamenii de literatură din Tecuci. Pe colegul meu, prof. Zanfir, îl apreciez pentru că este și el un adevărat scormonitor în istoria gălățeană. Revenind la scriitorii tecuceni, cu o bună parte din ei, mă regăsesc la Saloanele literare sau la alte diverse activități ale cenaclurilor literare gălățene.

Trecând la analiza cărții „Legendele galaţilor”, o consideră o carte bine documentată, cu tot ce mișcă în orașul de la Dunăre, cu fapte și idei expuse cât se poate de corect și complet. Vorbind de criticul A.G. Secară, îl consideră un adevărat critic literar, scriitor dar și un asiduu cititor. Făcând în continuare referire la  cartea „Legendele Galaţilor”, ne reamintește faptul că a fost premiată la o acțiune care a avut loc la Banca Națională a României, premiul fiind oferit de revista Magazin Istoric. În carte, găsim un număr de 40 de eseuri.

Profesorul Zanfir, revenit la cuvânt, ne spune că este foarte îndrăgostit de Galați, oraș în care a urmat Liceul Vasile Alecsandri, liceu pe care apoi l-a urmat și fiul lui, unitate școlară pe care o consideră o adevărată școală ce formează talente literare dar și spirituale.

 Galațiul, continuă scriitorul, este și Orașul teilor. Aici şi în Galați am prieteni adevărați, pe care îi respect, stimez și apreciez. Apoi, din această carte, se oprește direct la pagina 221 unde sub titlul „Tecuciul patriarhal” se fac referiri la personalități mari ale Tecuciului cum ar fi  Costache Conachi, frații Petrașcu, Calistrat Hogaș, H.P. Bengescu, Ștefan Petică, Natalia Negru, Iorgu Iordan, Ion Petrovici, general Irimia Grigorescu, Smaranda Brăescu, Tudor Pamfile și mulți alții. Ne vorbește apoi de tragedia amoroasă Natalia Negru – St. O. Iosif – Dimitrie Anghel, amintind și de tragicul sfârșit petrecul din gelozie. Se amintește și faptul că la Galați a avut loc căsătoria civilă dintre Natalia și Şt. O. Iosif iar nunta acestora a avut loc la Tecuci, la ea fiind prezenți N. Iorga și M. Sadoveanu, făcându-se referire și la nefericita lor fiică, Corina.

În continuare, prof. Zanfir ne spune că Tecuciul s-a bucurat mereu de sprijinul și prețuirea dumnealui dar ar trebui ca Primăria Tecuci să acorde o mai mare atenție culturii și mai ales bibliotecii tecucene.

Trecându-se la discuții, scriitorul Tănase Dănăilă  vine cu propunerea alcătuirii unui dicţionar al scriitorilor care au fost prezenți la Saloanele literare, prof. Zanfir analizând această propunere pe care o consideră importantă de luat în calcul, Salonul literar gălățean fiind printre cele mai importante din țară.

 A luat cuvântul în continuare prof. Vasile Ghica, începând prin a ne spune că pentru tecuceni este o mare bucurie să avem aici acești trei oaspeți, scriitori gălățeni, vorbind în continuare de Salonul literar gălățean pe care îl consideră un brand național. Prof. Ghica vorbește despre rolul bibliotecilor în viaţa școlară și de necesitatea colaborării dintre bibliotecă și școală. Se oprește și la revista „Axis Libri” apreciind calitățile și forma ei grafică. Venirea prof. Zanfir Ilie la biblioteca gălățeană a fost o adevărată binefacere pentru cultura locală, atrăgând iubitorii de carte. Vorbește de cartea „Legendele Galaților” spunând că autorul ne duce cu 329 de ani în urmă, analizând atent evenimentele.

Cartea are o prefață de prof. scriitor Theodor Codreanu. Vorbitorul se oprește și la activitatea scriitorului Theodor Parapiru, apreciind în special lucrarea „Dicționar de expresii celebre”.

Intervine în discuție Ionica Nasie, care ne citește caracterizarea facută de prof. Ghiță Nazare, scriitorului Parapiru.

 În cuvântul său, prof. Stamate apreciază pe cei trei invitați, amintind că lansarea acelui dicționar a fost făcută și aici la Tecuci, chiar în această sală, directoare fiind prof. Manuela Cepraga.

Prof. Ilie Zanfir a ținut să menționeze faptul că la ora aceasta biblioteca pe care o conduce se apropie de un milion de exemplare.

O nouă activitate a bibliotecii tecucene pe care o consider foarte reușită.

 

Iancu Aizic

Această prezentare necesită JavaScript.