„Revoluția fiscală” a sărăcit 1,2 milioane de români

Aproximativ 1,2 milioane de lucrători au venituri diminuate prin aplicarea Ordonanței de Urgență nr. 79/2017 privind modificarea Codului Fiscal, iar alţi aproape 609.000 sunt expuşi riscului de diminuare, a declarat, luni, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, într-o conferinţă de specialitate.

„Impactul <revoluţiei fiscale> a atins în mod direct 1,2 milioane de lucrători şi pune în risc încă 608.781 de salariaţi. Pe aceşti 608.781 de salariaţi în general îi regăsiţi prin companii multinaţionale, prin companii mijlocii şi mari. Ceilalţi 1,2 milioane de salariaţi o să-i regăsiţi preponderent în întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii”, a spus Dumitru Costin.

Conform datelor BNS, 1.135.418 salariaţi au înregistrat, în martie 2018 faţă de noiembrie 2017, reduceri ale veniturilor salariale nete, din care: 169.440 – salariaţi au suportat integral transferul sarcinii contribuţiilor, iar 965.978 salariaţi au suportat parţial transferul sarcinii contribuţiilor.

Preşedintele BNS susţine că, pentru mediul economic, conform datelor furnizate de Inspecţia Muncii, rezultatul revoluţiei fiscale a însemnat:

– 1.744.199 de contracte de muncă au salarii nete contractuale diminuate,

– 44% din contractele individuale de muncă (cu timp complet sau timp parţial) au suferit modificări ale salariului ca urmare a modificării salariului minim,

– 26% dintre contractele de muncă au înregistrat creşteri de cel puţin 20%, în intervalul 1 ianuarie – 31 martie 2018.

„Scandalul politic pe care PSD îl menține la nivelul societății românești are un scop bine definit: acela de a distrage atenția de la consecințele unui act de guvernare dezastruos.

Guvernul coaliției PSD – ALDE nu face prăpăd doar în ceea ce privește justiția din România, încercând să îl scape pe Dragnea de închisoare, ci și în privința veniturilor românilor.

Actualul Executiv se laudă pentru primul trimestru al anului 2018 cu creșteri peste creșteri, cu majorări de venituri, etc. Realitatea e cu totul alta, așa cum se poate vedea tot din statistici, însă din cele reale, nu cele pe care PSD ni le aruncă în față”, a scris senatorul PNL George Stângă, pe pagina sa.