Comemorarea a şase luni de la decesul regretatului poet nepereche Dionisie Duma

Pe 19 februarie 2018, în jurul orei 6, pe un pat al Spitalului județean Galați, a încetat din viață regretatul poet nepereche, tecuceanul Dionisie Duma, în vârstă de 78 de ani.

 Pe data de 8 septembrie, de ziua lui de naștere, așa cum facem în fiecare an, trebuia să merg acasă la el, pe str. Căpitan Darbun, oferindu-i câte un modest cadou iar soția lui, doamna Flori, mă servea cu o cafea, o țuică sau un vin și nelipsitele prăjituri făcute de dânsa. Nu puteam refuza pentru simplu motiv că și el, când venea la mine, nu mă refuza iar eu, când mă anunța că vine, îi pregăteam cafeaua și pastila de zaharină. Discuția cu el era neapărat legată de ce se mai întâmplă în cultura tecuceană, lucru pentru care suferea enorm.

Simt nevoia să mă întorc la cuvântul  Nepereche pentru că nu știu câți absolvenți ai Universității Al.I. Cuza din Iași se pot mândri cu faptul că au avut ca profesori universitari mari personalități cum ar fi – academicianul Constantin Ciopraga, Gavril Istrate, Alexandru Husar, Ștefan Ciucurencu, Liviu  Leonte, O.D. Lăudat, Elvira Sorohan, Ion Popescu-Sireteanu, Mihai Drăgan și mulți alții despre care și soția mea, Aizic Roza, absolventă a aceleiaşi facultăți, îmi vorbea cu multă bucurie.

 Apoi, nu știu câți dintre poeții de azi, mai ales tecuceni, au avut ocazia să îl cunoască și să se bucure de prietenia sinceră a marelui poet Nichita Stănescu, poetul Duma continuând și după decesul lui Nichita să corespondeze cu mama acestuia. Nu știu cine a mai avut bucuria de a fi prieten, lucru recunoscut și de dânsul, cu marele actor Florin Piersic, acesta vizitâdu-l pe str. Căpitan Darbun. Și în final, să nu uităm că poetul Dionisie Duma a fost primul membru al Uniunii Scriitorilor din România dintre tecuceni.

Ar mai trebui consemnat și faptul că teza de doctorat a poetului Dionisie Duma a fost susținută în fața comisiei prezidate de academicianul, profesor universitar doctor docent C. Ciopraga, teza intitulându-se  „Nichita Stănescu, coordonatele universului liric”.  Să nu uităm faptul  că poetul Duma figurează și în Dicționarul biografic al Literaturii Române, realizat de Alexandru Sasu unde despre creația lui au scris  academicianul Iorgu Iordan, ac. Zoe Dumitrescu-Busuenga, Laurențiu Ulici, Teodor Codreanu, Horia Zilieru, A.G. Secară și mulți alții.

 Destinul a vrut că această comemorare să fie tot într-o joi, zi de cenaclu literar, și astfel, joi 19 iulie 2018, Dan Vîţă, președintele cenaclului „Calistrat Hogaș”, sprijinit de secretara cenaclului Violeta Mândru și de Aida Zaharia, au organizat această ceremonie la care au participat Ionuț Răileanu, Vasile Ghica, Virgil Pavel, Tănase Dănăilă, Mihai Stefăniu, Cătălin Poenașu, Ilarion Boca, Constantin Oancă, Mihaela Gudană,  Daniel Andrei.

Ceremonia religioasă a fost oficiată de preoții Constantin Velicu, Ignatie Grecu – din Corod, dar acum la Mănăstirea Cernica, și Ion Croitoru. Ploaia totuși a ținut cu noi pentru că imediat după terminarea slujbei, s-a dezlănțuit puternic, dar membrii cenaclului s-au deplasat la Restaurantul Ocaua lui Cuza, unde, după efectuarea obișnuitei slujbe de pomenire, s-a dat startul amintirilor despre cel ce a fost și a rămas, pentru noi, poetul Dionisie Duma.

 Primul care a luat cuvântul a fost prof. scriitor Vasile Ghica, spunând că, mai devreme sau mai târziu, toți trebuie să plecăm pe același drum, dar să încercăm să rămânem cât mai mult alături de cei dragi. Îl stimăm, îl apreciem cum se cuvine pe colegul și, mai exact, starostele nostru. Datoria noastră este să îi citim în continuare opera, să îl pomenim mereu și să îl recomandăm tinerilor poeți, iubitori de cultură. Ar trebui că Cenaclul literar să dedice ședințe întregi marilor personalități poetice tecucene. Am apreciat înțiativa profesoarei Mihaela Bulai din Liești care aduce mereu în prim plan poeți ai locului. De aceeași părere este și părintele Ion Croitoru care ne spune că la Liești se fac astfel de readuceri în prim plan a poeților și scriitorilor din acel loc.

Scriitorul Tănase Dănăilă ne spune că a fost fascinat de prima strofă din poezia „Rugă”a poetului Duma pe care o recită: „Mai spală-mă, de păcate/ Iar eu, cu lacrimi/ Te-oi spăla la față/ Și du-mă, drept, spre dincolo de viață/ Întru lumina zărilor curate!

 Frumoase amintiri despre poet și cu poetul a istorisit și prof. Virgil Pavel, cel care ne spune cu mare bucurie că în toamnă îi va apare cea de a patra carte. Continuă prin a ne reaminti că vine din lumea matematicii, s-a rătăcit în lumea literelor și nu regretă de loc acest lucru. De altfel, continuă îndrăgitul profesor, mă simt deosebit de onorat că am fost invitat și primit în rândurile membrilor cenaclului literar. De fapt, acum, la mine acasă, în bibliotecă, locul volumelor de matematici a fost ocupat de cărți semnate de Constantin Oancă, Vasile Ghica, Ștefan Andronache și alții. Oricum, încheie profesorul Pavel, nu îl vom putea uita pe Dionisie Duma. Am totuși regretul că, poate, l-am prețuit prea puțin în timpul vieții.

 

Iancu Aizic