Pe 10 august 2016, Consiliul Elevilor obţinea una din cele mai mari victorii în numele mişcării de reprezentare a elevilor: aprobarea actului normativ ce reglementează drepturile și îndatoririle elevilor. La doi ani de la intrarea acestuia în vigoare, Consiliul Județean al Elevilor Galați urmărește să radiografieze implementarea Statutului Elevului la nivel județean și să analizeze efectele reale produse de acest act legislativ.
Astfel, în perioada 1 – 20 iulie 2018, structura reprezentativă a elevilor a întocmit Raportul privind Implementarea Statutului Elevului în Județul Galați (RISEJ) pentru anul școlar 2017 – 2018. Acesta a fost realizat în baza completării unui chestionar de către un eșantion de 1034 elevi din toate filierele de studiu: teoretică, ITP, vocațională, specială, inclusiv elevi din ciclul gimnazial.
După analizarea raportului la nivel județean, constatăm că Statutul Elevului încă este departe de o integrare completă în practica școlară. Printre procentajele prezentate în raport amintim că 63% dintre elevi își simt pusă în pericol integritatea fizică și / sau morală în școli, aproximativ 44% dintre elevii din Galați au fost discriminați cel puțin o dată și că aproape 42% dintre elevi au fost mustrați măcar o dată în fața colectivului clasei sau al școlii. De asemenea, 31,2% din elevii majori nu au voie încă să părăsească perimetrul școlii și la aproximativ 34% dintre elevi li s-a consemnat absența ca mijloc de coerciție.
„Cifrele din acest raport ar trebui să ne pună un mare semn de întrebare despre ce ne dorim cu adevărat de la mediul școlar. Sperăm ca în anul școlar ce urmează să nu ne mai întâlnim, în demersurile noastre, cu replici precum <Statutul Elevului nu contează pentru mine>, <Eu conduc această școală și ea va funcționa după principiile mele>, ș.a.m.d., lucruri ce nu pun cinste pe obrazul nici unei instituții școlare. În niciun caz Consiliul Județean al Elevilor nu este un promotor al impertinenței, ci este un promotor al respectării drepturilor beneficiarilor primari ai educației” a declarat Eduard Murariu, Președinte al Consiliului Județean al Elevilor Galați.
Luând în calcul aceste procente rezultate în urma chestionării elevilor la nivel național, Consiliul Județean al Elevilor va urmări ca Statutul Elevului să nu rămână un act care să reglementeze drepturile și îndatoririle principalilor beneficiari ai sistemului educațional doar la nivel declarativ, ci ca acestea să și fie aplicate practic în instituțiile de învățământ din România.
Raportul privind implementarea Statutului Elevului în unităţile şcolare din judeţul Galaţi poate fi accesat AICI.
Consiliul Județean al Elevilor Galați