Interpretări magice la violoncel și pian pe scena Ateneului din Tecuci

Doi dintre artiștii Turneului național COOLsound au poposit ieri, 3 septembrie, la Ateneul Fundației Pelin din Tecuci.

Sunt șase tineri muzicieni care studiază în toate colțurile Europei și au venit în țară să împărtăşească ceea ce au învăţat, Turneul național COOLsound desfășurându-se în perioada 2-10 septembrie. Cei șase tineri studiază la Berlin, Salzburg, Londra, Manchester, Saarbrücken sau București și cântă la vioară, violoncel, pian sau orgă.

 La Ateneul din Tecuci au fost prezente Izabela Ghergu cu violoncelul și Clementina Ciucu-Ristea care a acompaniat la pian.

Clementina Ciucu-Ristea este născută la Târgoviște, în 1998. A urmat cursurile Liceului de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgoviște și ale Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” din București, în prezent studiază la Universitatea Națională de Muzică, în București.

 A participat la numeroase concursuri naționale si internaționale, cele mai importante premii obținute fiind: Premiul I la Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală Giovani Talenti Rovere D’Oro din Italia (2008); Premiul III la Concursul Internaţional de violoncel din Liezen, Austria (2012); Marele Premiu al Concursului W.A. Mozart din Târgoviște (2013), Marele Premiu la Concursul Național „Alexandru Moroșanu’’ (2014); Marele Premiu la Concursul Internaţional al Tinerilor Interpreţi „Eugen Coca”, Chişinău (2015); Premiul Special oferit de Uniunea Criticilor Muzicali „Mihail Jora” la Concursul Național Mihail Jora; Marele Premiu la Concursul Național „Paul Constantinescu “ (2016); Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare instrumentală (2008-2016).

 A fost timp de trei ani bursieră în cadrul programului „Tinere Talente” al  Fundației Principesa Margareta a României.

Pianista Clementina Ciucu-Ristea este cadru universitar la Facultatea de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică din București. A început studiul pianului la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, a continuat formarea în cadrul Universității Naționale de Muzică din capitală. După absolvire, a urmat un curs de perfecţionare cu Lev Naumov (Italia, 1991), beneficiind apoi de o bursă de specializare la Instituto Musicale „Arnaldo Benvenuti” cu Bruno Mezzena (Italia, 1992-1994).

 Deținătoare a mai multor premii la concursuri naţionale si internaţionale, Clementina Ristea-Ciucu este protagonista unei cariere concertistice intense, care include apariții pe scene din țară și de peste hotare (Franţa, Italia), în postură solistică sau în diverse formule camerale, artista bucurându-se de aprecierea constantă a publicului și criticii.

Pe scena tecuceană, cele două artiste au avut „un program muzical accesibil atât copiilor, cât și melomanilor în general”.

 Publicul a fost încântat de prestația talentatelor artiste care au cuprins în program: J. S. Bach: Suita nr. 1 în sol major pentru violoncel solo, BWV 1007;  J. Haydn: Divertisment în re major; P. Constantinescu: Cântec vechi; C. Dimitrescu: Dans ţărănesc; C. Dimitrescu: Serenadă română; A. Aruntunian: Impromtu; P. I. Ceaikovski: Nocturna, op. 19;  D. Popper: Rapsodia ungară, op. 68.

A fost o seară magică, un început de toamnă spectaculos desfășurat în inima târgului, pe scena Ateneului.