Joi, 4 octombrie 2018, ora 16, la Ateneul Pelin, a fost deschisă cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional al Aforismului, competiție la care pot participa românii de pretutindeni.
Manifestarea a fost deschisă de gazda evenimentului, Eugen Doru Pelin, având marea bucurie că sala este plină cu iubitorii de cultură care participă la un important eveniment în viața culturală tecuceană.
Este invitat în scenă inițiatorul acestui festival, profesorul Vasile Ghica care începe prin a reaminti cum s-a născut acest festival, cu sprijinul Farmaciei Gifarm și al Fundației Pelin, continuând prin a ne spune cum l-a cunoscut pe academicianul profesor Naji Naaman la un concurs internațional de aforisme amintind și de prietenia ce îi leagă, mai ales după ce au participat la Festivalul de aforisme de la Torino.
Vorbitorul se oprește și la rolul determinant avut în această prietenie de profesoara de franceză Lidia Costea. Prof. Ghica continuă prin a ne reaminti și de vizita făcută împreună cu distinsul invitat libanez la școlile tecucene, atunci născându-se și ideea de a însoți aforismele și de desene executate de copii, dând astfel naștere cărții intitulate „Tecuci, gânduri desenate”, apărută în limbile română, franceză, italiană, engleză, armeană și arabă, la care au participat prin traducerile asigurate prof. Lidia Costea, Luminița Abrudan, Naji Naaman și alții.
Ca o dovadă că aforismul a fost îndrăgit în mai multe școli, am avut, acum, pe scena Ateneului, invitate câteva școli.
Prima a fost Colegiul „Calistrat Hogaş” cu elevi pregătiți de prof. Corina Olaru, dintre aceștia remarcându-se elevii Nicoleta Postolache, Claudia Bălan, Marilena Berbeci, Adelina Cernica și Alexia Hristache. Temele au fost diverse începând cu patriotismul, familia, dragostea sau prietenia. Elevii s-au oprit și la cele două mari evenimente, Centenarul Unirii și Referendumul pe tema familiei, analizându-le cu mare atenție.
Au urmat apoi elevii de la Școala „Iorgu Iordan”, pregătiți de prof. Ecaterina Jalbă, aceasta începând prin a-i mulțumi dascălului ce a pregătit-o, acum prezent în sală, prof. scriitor Constantin Oancă. Am remarcat de la această școală intervențiile elevilor Robert Avram, Andreea Rotaru, Cristina Neagu, Alexandru Bordei, Diana Horodnicenco, Elena Onica și Maria Ariton.
Au urmat elevii de la Școala „Elena Doamna” conduși de prof. Delia Munteanu, de aici remarcându-se elevii Elena Bianca Tănase, Francisca Bianca Costea și Andreea Ungureanu.
În continuare, prof. Ghica a invitat membrii Cenaclului „Calistrat Hogaș” să recite câteva poezii și astfel au recitat poeții Eleonora Stamate, Mihaela Gudană, Mihai Ştefăniu, Tănase Dănăilă, Constantin Oancă, Aurel Scarlat, Marin Mârza, Adrian Răcaru, Dan Vîţă, prof. Elis Râpeanu, despre care distinsul prof. univ. Pompiliu Comșa, prezent la eveniment ne spune că profesoara Râpeanu este, poate, singurul Doctor în epigrame din lume.
A mai recitat pictorul poet Mircea Cojocaru, tot acesta citind și din poeziile prietenului comandor Ionică Răileanu, prezent la eveniment. Apoi a recitat poetul Cristi Mocanu.
Să menționăm și faptul că la eveniment a participat și Silviu Vasilache, președinte al S.J.G. – Societatea jurnaliștilor din Galați.
Prima zi a festivalului s-a încheiat cu prezentarea unui filmuleț cu o parte din concertul susținut pe scena Ateneului de apreciatul violonist Gabriel Croitoru, cântând la vioara care a trecut și prin mâinile marelui compozitor George Enescu.
Iancu Aizic