Lumea se schimbă. Dar noi?

 

„Educația este cea mai puternică armă care poate fi folosită ca să schimbi lumea.” – Nelson Mandela

 

 În perioada 19–23 noiembrie 2018 s-au derulat și la Școala Gimnazială nr. 1 din Matca activități cu tema „Lumea se schimbă. Dar noi?” în cadrul Săptămânii Educaţiei Globale.

La clasa I B, timp de o oră, elevi, părinți și bunicuțe -invitate speciale – au participat la discuții despre viața unui copil de acum câțiva zeci de ani în urmă și viața unui copil din prezent, tema întâlnirii fiind „Copilăria bunicilor vs. copilăria noastră”.

 

 Am dirijat discuţia adresând copiilor întrebări: „Care este diferența dintre bunica și nepot/nepoată?“, „Au fost și bunicii copii?“, „Cum credeți că era copilăria lor / viața de școlar?“. După ce și-au exprimat părerea răspunzând la întrebări, a fost rândul bunicilor să le prezinte nepoților câteva amintiri din copilărie. Elevii au fost curioși să afle dacă existau ghiozdane, cum era o bancă, dacă aveau uniforme, etc. Fiecare în parte a primit lămuriri, aspectele relatate trezindu-le și mai mult curiozitatea.

 Activitatea a continuat cu prezentarea unui material powerpoint în care imagini sugestive arătau diferența de confort și civilizație, schimbări care au avut loc de-a lungul timpului. Aspectele din ppt: obiecte vechi și noi (televizoare, frigidere, aragazuri),  bucătărie, casă (veche / nouă), activități ale oamenilor de azi și de ieri, o sală de clasă mult diferită de a lor, etc. au iscat exclamații de mirare. Filmulețele de pe youtube (Tainele războiului de țesut și Călcător cu jar. Așa s-a călcat odată) au ilustrat utilitatea unor obiecte folosite cândva. Cel mai atractiv moment a fost acela în care copiii au intrat în contact direct cu obiecte reale: preș, poze alb-negru, felinar, lampă cu gaz, oală de lut, fier de călcat cu cărbuni, covoare țesute, râșniță de piper, mileuri. Au conştientizat că trăiesc o altfel de copilărie, că azi e diferit şi că văd lumea altfel. Sau poate deschid ochii către o altă lume în continuă schimbare.

Tema abordată va ajuta micii școlari să facă diferenţa între condițiile de viață de azi și de demult, să se bucure de cea mai pură și mai frumoasă perioadă a vieții și astfel, ajungând la maturitate cu multe amintiri, să poată povesti urmașilor așa cum și lor le-au vorbit azi bunicuțele.

 

Prof. înv. primar Păncescu Cornelia