Taxa de salubrizare: Tecucenii sunt taxaţi de două ori pentru acelaşi serviciu

 

Miercuri, 12 decembrie, la Primăria Tecuci au avut loc discuţii între reprezentanţii administraţiei locale şi reprezentanţii Asociaţiilor de proprietari pe tema taxei speciale de salubrizare.

La discuții au participat primarul, viceprimarul, administratorul public, directorul economic, șefi de birou din Primărie, directorul CUP Tecuci și reprezentanți ai Asociațiilor de proprietari din municipiul Tecuci.

Ca urmare a acestor discuţii s-a stabilit că începând cu 1 ianuarie 2019, pentru colectarea deșeurilor, persoanele fizice și juridice din municipiul Tecuci pot încheia contract cu Compania de Utilități Publice la următoarele tarife:

Persoane fizice: 12 lei / lună / persoană;

Persoane juridice fără salariați: 18 lei / lună / persoană;

Persoane juridice cu cel puțin un salariat: 20 lei / lună / persoană.

În cazul în care utilizatorii serviciului de salubritate, persoane fizice sau juridice, refuză încheierea unui contract cu operatorul local de salubritate, primăria va aplica acestora o taxă specială de salubritate:

Persoane fizice – 15 lei / lună / persoană;

Persoane juridice fără salariați – 20 lei / lună / persoană;

Persoane juridice cu cel puțin un salariat – 25 lei / lună / persoană.

Cum rămâne cu Dezbaterea publică?

Comunicatul Primăriei, în urma discuţiei cu reprezentanţii Asociaţiilor de proprietari, ne înştiinţează că tarifele au fost deja stabilite. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au fost de acord cu tarifele impuse de administraţie.

Aceste tarife, care se vor dubla faţă de anul 2018, sunt de neînţeles dacă ţinem cont de faptul că nici salariile, nici preţul combustibilului nu s-au dublat faţă de anul precedent.

Rămâne de aflat modul în care s-au desfăşurat discuţiile, iar publicarea înregistrării video a întâlnirii ar fi revelatoare. Proprietarii trebuie să afle ale cui interese au fost apărate de cei care îi reprezintă. Ale lor, sau tot ale administraţiei?

La Dezbaterea publică din 20 decembrie administraţia locală va veni cu argumentul că Asociaţiile de proprietari au fost de acord cu aceste tarife. Rămâne de stabilit în numele cui au fost de acord, fiindcă tecucenii nu privesc cu încântare aceste tarife.

Taxa de salubrizare este plătită de două ori

Un tecucean care nu încheie contract cu compania de salubritate va plăti la Primărie 15 lei pe lună.

În acelaşi timp, tecuceanul lucrează într-o societate din Tecuci iar administratorul societăţii, care la rândul lui nu a încheiat contract cu compania, va plăti pentru angajat suma de 25 lei lunar.

Este evident faptul că angajatul unei societăţi din municipiu, care locuieşte în Tecuci, este taxat de două ori: o dată ca persoană fizică şi o dată ca angajat al unei persoane juridice. Angajatul nu produce gunoi acasă, atunci când se află la serviciu, şi nu produce gunoi la serviciu atunci când se află acasă.

Un calcul simplu, pentru un program normal, ne arată că acesta poate produce gunoi timp de 8 ore ca angajat şi timp de 16 ore ca persoană fizică. Adică o treime din timp produce gunoi pentru care poate fi taxat la persoana juridică iar două treimi îl produce ca persoană fizică. După ce tragem linie, ţinând cont de tarifele impuse de administraţie, persoana juridică ar trebui să plătească 8,33 lei pentru fiecare angajat, iar persoana fizică 10 lei lunar. Orice alte încasări sunt ilegale, nimeni nu poate fi în două locuri în acelaşi timp, acasă şi la serviciu.

Aşteptăm cu deosebit interes publicarea înregistrării video a întrunirii dintre reprezentanţii administraţiei şi reprezentanţii Asociaţiilor de proprietari din Tecuci.

 

One thought on “Taxa de salubrizare: Tecucenii sunt taxaţi de două ori pentru acelaşi serviciu

  1. Primarul si toata gasca lui traiesc pe alta planeta, cetatenii acestui oras traiesc la pragul saraciei si ei scumpesc si taxeaza tot ce misca, e drept la ce salarii au nu simt nimic, sa le fie rusine…

Comments are closed.