Doamna folkului românesc, Maria Gheorghiu, pe scena Ateneului Tecuci

 

Continuând seria obișnuitelor concerte folk, apreciatul cantautor tecucean Cristi Corcioveanu, ne-a pregătit joi, 20 decembrie,, o frumoasă surpriză pentru apropiatele sărbători de Crăciun și Anul nou, prezentându-ne pe scena Ateneului o interpretă mult iubită de public, Maria Gheorghiu.

 Se cunoaște bine faptul că aceasta iubește mult muzica folk, pentru că aceasta îi dă libertatea să-și exprime sentimentele și trăirile. Interpreta are o voce minunată, prin care putea cu multă ușurință să urmeze o carieră în operă dar, și-a pus chitara și vocea la dispoziția folkului și a minunaților lui iubitori. 

Deschizând evenimentul, cantautorul tecucean Cristi Corcioveanu mulțumește publicului pentru faptul că a venit și de această dată la o nouă întâlnire de suflet, acum, în preajma  sărbătorilor. Interpretul nu uită să amintească și de sărbătorirea celor o sută de ani de libertate și să mulțumească Fundației Pelin pentru sprijinul acordat în organizarea acestui spectacol.

 Invitată în scenă, Maria Gheorghiu vine împreună cu pianistul Radu Gratianu și  ne spune că a venit la Tecuci cu mare bucurie, aceasta fiind și localitatea în care s-a născut mama ei, spunând cu bucurie că a venit acum acasă. Ne vorbește în continuare de noul ei CD intitulat „Pe la case luminateˮ și ne spune că de 9 ani este acompaniată numai de Radu Grațianu.

Interpreta se oprește asupra momentului 17 decembrie 1989, când se afla în turneu cu un teatru. Ne prezintă piesă „Pe la case luminateˮ cu frumosul îndemn la bunătate, urmat de alte piese de an nou dar și melodia „Vine Crăciunulˮ.

 A urmat piesa „Lacrima lui Isusˮ cu versurile „Lacrimă de steaˮ, pentru ca apoi, adresându-se publicului îi consideră pe toți „boieriˮ spunând „voi sunteți boierii și vă prezint piesa -Sus boieri, nu mai dormiți- urmată de piesa -Colo sus, în vremea aceeaˮ.

Ne prezintă alte piese de iarnă, urmate de cântecul „Au plecat colindătoriiˮ dar și o piesă veche din Bocșa.

Cu acompaniamentul la pian al instrumentistului Radu Grațianu, interpretează piesa „Singură în noapteˮ, urmată de o piesă de Crăciun.

 A intrat în scenă Cristi Corcioveanu cu piesa „Anii ce vinˮ , versuri de Sorin Poclitaru, pentru ca apoi să invite în scenă două eleve de liceu, Beatrice Negruț și Marta Istrate din clasa a-IX-a de la CNSH, pe care le apreciază pentru curajul de a evolua pe scenă.

În final, interpreta Maria Gheorghiu ne-a predat o lecție de istorie încheind cu frumoase cântece patriotice iar publicul a aplaudat minute în șir.

 

 Iancu Aizic