Singura eclipsă totală de lună din 2019 va fi vizibilă luni de dimineaţă în România

 

O eclipsă totală de Lună, singura din următorii doi ani, va avea loc luni dimineaţă şi va fi vizibilă în România.

Luna va intra complet în umbra Pământului luni, la ora 07.12, când se va afla foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproximativ o oră înainte să răsară soarele.

Fenomenul va putea fi observat, în România, pe jumătate, până în jurul orei 8, Luna apunând când încă este eclipsată, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”.

Eclipsa de lună din 2019 va fi totală în România la ora 07.12.

Eclipsa va începe la ora 4.36, când Luna va intra în penumbra Pământului, însă schimbări pe discul acesteia vor putea fi remarcate de când începe să intre în umbră, începând cu ora 05.34. La acel moment, satelitul natural se va afla înspre vest, la 20 de grade înălţime faţă de orizont.

Faza de totalitate, când discul Lunii va fi mai întunecat decât de obicei, va începe la ora 6.41 şi va avea maximul la ora 7.12. Această fază se va încheia la ora 7.43.

Toate aceste faze vor fi vizibile în România, cu Luna aflată foarte aproape de orizont.

Ieşirea din umbră va începe la ora 8.51, când Luna se află sub orizont, iar eclipsa se va sfârşi la ora României 9.48.

În noaptea de 20 spre 21 ianuarie, va avea loc fenomenul „super Luna sângerie a lupului”, o combinaţie între eclipsă totală şi super-Lună, care va fi vizibil în America de Nord şi de Sud, în anumite părţi din Europa şi puţine regiuni din Asia.

Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc pe 26 mai 2021.

 

 

sursa: observator.tv