Bustul Cocuţei Conachi va sta acoperit până când arhitecţii Primăriei îşi vor îndeplini atribuţiile

 

Fundația Pelin a donat Primăriei Tecuci bustul Cocuței Conachi Vogoride, bust realizat de sculptorul Dan Mateescu.

La amplasarea bustului în Parcul central, Ministerul Culturii a cerut, așa cum se observă și în referatul atașat, avizarea documentației. Acest document a fost trimis în două exemplare, la 1 noiembrie 2018, atât către Registratura Primăriei Tecuci cât și Direcției pentru Cultură Galați.

Ministrul Culturii și Identității Naționale specifica clar care sunt completările necesare documentației:

 1. Motivație care să includă și detalii tehnice ale lucrării (dimensiuni, materiale) care trebuia făcută de Dan Mateescu – din câte știm s-a făcut acest lucru;
 2. Plan de încadrare în sit scara 1:5000 și 1:2000 – care trebuiau făcute de Direcția Arhitect șef din cadrul Primăriei Tecuci;
 3. Extras din PUG – PUZ sau PUD – și aceasta tot de la Arhitect șef;
 4. Fotomontaje care să indice modul de iluminare a statuii pe timpul nopții;
 5. O schiță cu delimitarea zonei de protecție a statuii;
 6. Fotografii din față, profil și spate ale statuii.

Acestea erau toate cerințele de la Ministerul Culturii care trebuiau trimise pentru aprobare de către Primăria Tecuci deoarece statuia este proprietatea Primăriei. De ce s-a ajuns să se acopere bustul Cocuței cu o cutie neagră, din cauza faptului că nu au fost duse la îndeplinire aceste sarcini solicitate de Ministerul Culturii.

 Primarul Hurdubae a dat niște explicații vagi, aducând vorba despre decolteul Cocuței și asemănări cu Elena Cuza, ocolind faptul că unii funcționari nu și-au făcut temele.

Cât despre „oamenii de culturăˮ invocați de Hurdubae că ar fi contra amplasării acestui bust  în Parc, intelectualii care îl contrazic chiar pe marele Nicolae Iorga, aflăm că intelectualul invocat de Hurdubae nu e altul decât Viorel Burlacu, managerul Muzeului tecucean.

Mai mult, mâine, 4 februarie, la Primărie are loc finalizarea dosarului pentru bustul Cocuței Conachi și, culmea, șeful acestei comisiei este chiar Burlacu.

 

One thought on “Bustul Cocuţei Conachi va sta acoperit până când arhitecţii Primăriei îşi vor îndeplini atribuţiile

 1. Așa se întâmplă când se fac acțiuni în stil pompieristic.

  1. Conținutul documentaţiei necesară în vederea analizării proiectelui de către Comisia Naţională pentru Monumente de For Public (CNFMP) trebuia să fie știută de către cei din primărie, întrucât este pe site-ul Ministerului Culturii:
  http://www.cultura.ro/sites/default/files/inline-files/Lista%20documente%20obligatorii.docx
  (Anexa 3 la O.M.C. nr. 2200/26.03.2015)

  Atenție ! Pentru analizare, nu și aprobare !

  2. Cum lucrarea a fost deja amplasată, adică s-a săvârșit contravenția prev. de art. 9, alin (1) din Legea nr. 120 /4.05.2006 a monumentelor de for public, primarului i se va aplica o amendă, de la 10.000 lei la 20.000 lei. Dacă nu cumva s-a și aplicat !

  Banii vor fi luați din bugetul local, buzunarul tecucenilor, în primă instanță. Mai apoi, vom vedea de la cine vor fi recuperați. Dacă…

  Vedeți că ministrul, însuși, cere informații despre măsurile întreprinse de Direcția județeană.

  3. Așa se întâmplă când există incompetență și, poate, lipsă de comunicare în interiorul primăriei.

  4. Ar trebui analizată și responsabilitatea membrilor Comisiei nr. 1 – Studii, prognoze economoce-sociale, buget finanțe, administrare domeniului public și privat al Municipiului Tecuci, comisie a Consiliului local:

  Martin Cristinel Mihail – PSD;
  Cimpanu Tudor – PSD;
  Pintilie Danut – PSD;
  Diaconu Vasile – ALDE;
  Lovin Valeria Olimpia – PMP.

  5. Să nu se aștepte nimeni că avizul CNFMP va fi și favorabil.

Comments are closed.