Anca Sigartău, Marius Bodochi și alți renumiți actori, sub aplauzele tecucenilor

Marți, 5 februarie, un colectiv de talentați actori ai primei scene românești au prezentat în sala de spectacole Ion Petroviciˮ o frumoasă și captivantă piesă de teatru. Este vorba de spectacolul intitulat „O afacere ruseascăˮ, realizat după nuvela „Ursulˮ de Anton Pavlovici Cehov. 

Intrând în sală, care aproape de începerea piesei era ocupată pe trei sferturi, am  fosti introduși, prin fundalul muzical, în atmosfera tipic rusească, cortina fiind închisă iar la o măsuță din dreapta scenei, era nelipsitul lor samovar și cești pentru ceai. 

 Piesa respectivă reprezintă povestea unei tinere văduve, Elena Nicolevna Popova, care și-a iubit enorm soțul, pe Nicolai Mihailovici Popov, încercând  după șapte luni de la decesul acestuia, să trăiască doar singură, retrasă și ducând permanent cu ea dorul soțului dispărut, vorbind mereu de fidelitate și devotament.

Încercările servitorului ei, Luka, să o readucă în actualitate, la viața ce o merită, spunându-i diferite povești și pilde, par să fie în zadar. De la acest servitor, iubitor și de băutură, remarcăm frumoase pilde cum ar fi „În viață, cel mai mare dușman al omului e băutura, dar mai știu că tot omul trebuie să-și iubească dușmanulˮ, „Un alt mare dușman al omului, este tot omulˮ. Vorbind în continuare despre iubitele ce le-a avut de-a lungul timpului, afirmă că nici aritmetica nu are destule numere să le egaleze. Frumoasă a fost și remarca „Cu toții suntem oameni, trebuie să învățăm să iubim viațaˮ sau „Frumusețea nu ține mult, nu e veșnicăˮ.

 Și atunci, când totul părea pierdut și Elena împăcată cu gândul singurătății dar și a fidelității față de soțul dispărut, apare în viața ei tânărul moșier Smirnov, căruia soțul decedat îi era dator, acum fiind data scadentă. Acesta intră în proprietatea Elenei dărâmând totul în cale, inclusiv personalul casei, lucru care ne facem să credem că acesta ar fi personajul nuvelei, Ursul!

Tânărul moșier îi cere cu insistență restituirea urgentă a împrumutului, Elena Popova neavând cum și de unde să-i dea, mințind că, deocamdată, administratorul e plecat două, trei zile. Insistențele tânărului moșier se lovesc de refuzul văduvei, ajungându-se la un presupus duel. Dar, acțiunea piesei suportă o interesantă răsturnare de situație, de fapt specifică genului de spectacol cehovian. Tânărul îi cere insistent mâna Elenei Popova și după un timp de gândire, aceasta schimbă ținuta de doliu cu cea de mireasă.

 În spectacol, au apărut alături de Anca Sigartău și Marius Bodochi, care au deținut rolurile principale, actorii Rodica Ionescu, Ion Chelaru și Mihai Cuciumeanu. Spectacolul a fost realizat de Anca Sigartău iar costumele și scenografia au aparținut Anei Teofornaia.

Succesul spectacolului a fost demonstrat și prin faptul că talentații actori au revenit de nenumărate ori la scenă deschisă pentru a primi aplauzele binemeritate.

Primii care au coborât de pe scenă au fost actorii Anca Sigartău și Marius Bodochi, care, la întrebarea mea „Cum li s-a părut publicul tecuceanˮ, au răspuns amândoi, odată „Excepțional, vă rog chiar să consemnați acest lucru. Vom reveni cu mare plăcere, oricând la Tecuci!ˮ .

Noi, îi așteptăm cu drag. 

 

Iancu Aizic

 

 

One thought on “Anca Sigartău, Marius Bodochi și alți renumiți actori, sub aplauzele tecucenilor

  1. Moșierul e Smirnoff, iar data scadentă e după o zi din prezentul piesei. Cu respect, un om de teatru

Comments are closed.