Vineri seara, pe scena Ateneului Fundației Pelin, a urcat un pianist inedit, aducând o notă personală interpretărilor. Profesorul Nicolae Dumitru își exercită profesia de pianist laolaltă cu cea de dascăl, explicând înaintea pieselor conținutul de trăiri, astfel încât și imaginația novicilor în tainele acordurilor muzicale să poată fi stimulată.
Acest pianist excentric narează spectatorilor despre trăiri, stări, personaje, pentru ca povestea pe care o interpretează apoi la pian să aibă conținut.
A fost ceva inedit pentru melomanii participanți la Ateneu Tecuci, având ocazia să viseze de parcă ar fi făcut parte din cele 12 Preludii scrise de compozitorul francez Claude Debussy în perioada anilor 1909-1912. Nu a lipsit din poveste: misterul, colinele mării, pașii pe zăpadă, căldura nopților de vară, mirosul de iasomie, dansul zânelor, crivățul, vântul, clarul de lună, ș.a., toate acestea culminând cu notele muzicale care au marcat focurile de artificii.
„Înțelegerea muzicii lui Debussy trebuie efectuată cu vocea interioară a Eu-lui, printr-o contemplație uneori chiar visătoareˮ se afirma, iar pianistul invitat pe meleagurile tecucene tocmai legătura dintre public și muzica clasică a „predatˮ în cele două ore cât a poposit la Ateneu.
În cea de a doua parte a recitalului, a continuat surpriza poveștilor puse pe tapet de prof. Nicolae Dumitru, pianistul învăluindu-ne cu alte explicații și simțiri, fiind interpretate o suită de piese – „Tablouri dintr-o expozițieˮ, compuse de autorul rus Modest Musorgski în anul 1874.
Cum a luat naștere această suită de piese: Compozitorul a participat la o expoziție care a produs o impresie extraordinară asupra lui și astfel s-a născut ideea de a crea un ciclu de tablouri muzicale, după subiectele desenelor lui Hartmann. Ideea corespundea întru totul naturii compozitorului, iar lucrările născute sub impresia modelelor vizuale, realiste, îmbrăcau o formă artistică unică. Compozitorului îi plăcea să zugrăvească viața în toată complexitatea, multilateralitatea și caracterul ei contradictoriu. Astfel a apărut ciclul de lucrări pentru pian „Tablouri dintr-o expoziție”, un exemplu al posibilității de a crea cu mijloace muzicale imaginile vieții reale într-o formă originală. Musorgski le-a ales pe acelea care îi erau mai apropiate: schițe de proiecte, scenele de gen și imaginile legate de creația populară – basmul, legenda și epopeea populară.
Mulțumim pentru armonia și culorile serii de 8 februarie dăruite prin lecția oferită cu drag de celebrul pianist Nicolae Dumitru!