Dublă lansare de carte la Fundația Pelin

 

Vineri, 15 martie, Ateneul Fundației Pelin a găzduit o interesantă manifestare literară, prin care au fost lansate două noi cărți, respectiv „Cruciada diviziei de cremene – cu tricolorul în Caucazˮ, autor lector universitar dr. Florian Bichir și „Sub povara marilor decizii – România și geopolitica marilor puteri (1941-1945)ˮ, autor prof. dr. Constantin Corneanu.

Manifestarea a fost deschisă de directorul postului Radio Tecuci, Cristian Pohrib, manifestându-și bucuria pentru realizarea acestui eveniment la Tecuci, acțiune realizată cu prilejul sărbătoririi a zece ani de radio tecucean, dorind ca astfel de acțiuni să aibă continuitate: „Pentru că acum vom avea prilejul să ascultăm adevărate lecții de demnitate, lucru care, din păcate, astăzi ne cam lipsescˮ. 

Pentru început, a fost oferit cuvântul lectorului univ. dr. Florian Bichir, care ne mărturisește că, deși a mai trecut prin Tecuci, acum este pentru prima oară la o astfel de activitate literară.  Vorbitorul ne spune că în această carte, respectiv „Cruciada diviziei de cremeneˮ, vom găsi multe lucruri despre care, până în anul 1989, nu puteam să le spunem, așa cum este și adevărul că am fost împotriva fostului URSS. În carte vom găsi multe fapte ale vânătorilor de munte, ale acestor minunați oameni care nu trebuie să fie niciodată uitați. Ei au ajuns cu ale lor arme până în Caucaz. Cartea de față, continuă vorbitorul, este o mărturisire a acelor evenimente, cartea fiind acum la cea de a treia ediție, autorul mândrindu-se cu faptul că are până acum scoase de sub tipar 30 de cărți. 

În continuare, a luat cuvântul prof. dr. Constantin Corneanu, prezentându-ne propria lucrare intitulată „Sub povara marilor deciziiˮ. Cartea descrie evenimentele din anii 1940-1945, aceasta pentru că noi, românii, avem datoria să știm ce s-a petrecut cu adevărat în această perioadă importantă a istoriei. Armata, continuă scriitorul, și-a făcut pe deplin  datoria. Vorbitorul analizează cu multă precizie evenimentele petrecute până la 23 august 1944, dar și perioada 23 august- 12 septembrie 1944. La intervenția moderatorului Cristian Pohrib, profesorul Corneanu se oprește și la momentul  6 decembrie 1990 cu întâlnirea de la Kiev. Se accentuează apoi momentul imediat de după 22 decembrie 1989 cu apariția Frontului Salvării Naționale, spunându-se că la noi, în România, s-a făcut trecerea spre Occident în haine socialiste. 

Trecându-se la luări de cuvânt, prof. dr. în Istorie și geografie, Cezar Ungan, a venit cu întrebări și precizări foarte importante din acea perioadă.

În încheiere, moderatorul Cristian Pohrib a mulțumit distinșilor invitați pentru prezența la acest eveniment, mulțumiri fiind adresate și gazdei deosebit de primitoare, Fundația Pelin. S-a amintit și faptul că evenimentul a fost filmat de Tele Moldova Plus din Iași, patronul postului Petru Frăsilă dar și postul Tv Litoral Constanța, reprezentat de Gigi Halet. 

Au urmat autografe pe cărțile procurate de participanți.

 

Iancu Aizic