Ansamblul „Archaeusˮ a susţinut sâmbătă, 13 aprilie, un concert extraordinar pe scena Ateneu din Tecuci.
Ansamblul „Archaeusˮ a fost înfiinţat în 1985 cu scopul de a promova cele mai diverse tendinţe şi orientări din muzica contemporană, activând sub egida Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Aproape toți membrii săi fondatori se regăsesc și în formula actuală a formației.
La sala Ateneu Tecuci, deschiderea a fost făcută de micuțul Tiberiu Bentu, care a încântat publicul cu două piese recitate la pian, profesorul micuțului interpret fiind Olimpiu Zăgreanu.
Directorul Fundației Pelin a spus câteva cuvinte pentru început despre Ansamblul Archaeus, cunoscându-se faptul că pentru activitatea sa ansamblul a fost răsplătit cu nenumărate premii de-a lungul celor 34 de ani de existență. „Archaeusˮ a participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale, în Europa și în SUA, și a fost distins cu multe premii. Festivalul internațional „Archaeus”, cu participarea unor invitați de prestigiu din lumea muzicii contemporane, se desfășoară anual încă din anul 1998.
Ansamblul modular „Archaeus“ există în peisajul interpretativ al muzicii noi de circa trei decenii, prin harul regretatului muzician Liviu Dănceanu.
Ansamblul este compus din violonistul Marius Lăcraru, Anca Vartolomei la violoncel, pianista Rodica Dănceanu, Ana Maria Radu la oboi, clarinetistul Ion Nedelciu, Șerban Novac la fagot și voce, Sorin Rotaru cu percuție, conducerea muzicală fiind asigurată de Mircea Pădurariu.
Archeii au purtat publicul în secolele trecute, învăluindu-i în visare despre castele, cavaleri, prințese, stări și fenomene ale naturii. Au cântat piese împreună sau individual la instrumentele muzicale pe care le stăpânesc cu măiestrie.
Mare parte din compozițiile prezentate în program aparțin unor nume celebre precum: Enescu, Bach, Haydn, Mozart, Haendel, Debussy, Căianu, Erbach, Suceveanu, Cantemir, Pann, Voiculescu, Dănceanu, Niculescu. S-a recitat și muzică gregoriană, muzică populară, specific acestui Ansamblu fiind muzica cultă românească.
Timp de două ore publicul a fost fascinat de muzica Archeilor, încărcându-şi sufletul de frumos, visare și înălțare. Aplauzele au fost pe măsură, prezența acestui ansamblu fiind o reală încântare pentru tecucenii prezenţi.