Indexarea taxelor şi impozitelor. Aprobarea bugetului local. Două dezbateri publice care necesită implicarea tecucenilor

 

Mâine, 25 aprilie, de la ora 16, la sediul Primăriei Tecuci va avea loc dezbaterea publică cu tema „Indexarea impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei”. Experţii Primăriei vor susţine oportunitatea indexării taxelor şi impozitelor locale cu un cuantum de 4,3 %.

Tecucenii, agenţi economici şi persoane fizice, sunt aşteptaţi pentru a participa la această dezbatere publică care va avea loc în sala de şedinţe a Primăriei Tecuci, cu începere de la ora 16.

Aprobarea Bugetului

În data de 13 mai 2019, de la ora 15, Primăria Tecuci organizează dezbaterea publică având ca temă „Aprobarea Bugetului iniţial centralizat de venituri si cheltuieli şi a Programului de investiţii publice pe grupe de investiţii şi surse de finanţare al UAT Municipiul Tecuci, pe anul 2019”.

Cu această ocazie a fost publicată lista posturilor ocupate şi a celor vacante în Primărie şi în instituţiile aflate în subordinea Consiliului local.

Posturile bugetare

Conform proiectului, cele mai multe posturi bugetare sunt remunerate de Primăria Tecuci. Urmează Poliţia locală, Serviciul Public Local de Asistenţă Socială (SPLAS), Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Populaţiei (SPCLEP), Biblioteca municipală „Ştefan Petică”, Casa de cultură şi Muzeul de istorie „Teodor Cincu”.  

Posturile aprobate, ocupate şi cele vacante pot fi regăsite în următorul tabel:

La Serviciul Public Local de Asistenţă Socială Tecuci există încă 100 posturi aprobate (finanţate). Dintre acestea sunt ocupate 85 de posturi, 15 posturi fiind vacante. În această categorie intră medici, asistenţi şi mediatori sanitari care activează în cadrul liceelor şi grădiniţelor din Tecuci.

Numărul de posturi ocupate de persoane care cumulează pensia cu salariul este de 3 la SPCLEP şi 3 la Poliţia locală.

Deşi în Primărie există persoane care cumulează pensia cu salariul, numărul acestora nu este comunicat. Numărul real al consilierilor locali este 19, nu 18 cum se arată în proiect.

Posturi vacante

Din totalul de 372 posturi aprobate (finanţate) sunt ocupate 278 iar 94 de posturi sunt vacante. Asta înseamnă că posturile bugetare din Tecuci sunt ocupate în proporţie de 75 %.

Câţi locuitori are municipiul Tecuci?

Conform site-ului Primăriei, care aminteşte recensământul efectuat în 2011, populația municipiului Tecuci se ridică la 34.871 de locuitori.

Un raport publicat de Primărie în luna august 2017 estimează că, faţă de recensământul din 2011, un număr de peste 7.500 de persoane care au domiciliul sau reședința în municipiul Tecuci sunt plecate pe termen lung în altă localitate sau în altă țară.

Cu toate acestea în unele documente emise de Primăria Tecuci se specifică faptul că populaţia municipiului este de 38.556 locuitori iar în altele  că populaţia este de 44.914 locuitori.

De ce este important să ştim câţi am rămas

Numărul de persoane care au domiciliul stabil în municipiul Tecuci influenţează numărul consilierilor aleşi, numărul posturilor bugetare, banii care se duc spre diverse asociaţii sau chiar taxa de salubritate.

Posturile bugetare sunt aprobate în funcţie de numărul de locuitori ai unui municipiu. Dacă numărul locuitorilor este umflat, posturile aprobate vor fi mai multe. Asta înseamnă mai mulţi bani cheltuiţi pe salarii. La fel este şi în cazul consilierilor locali.

O hotărâre a actualei administraţii prevede ca fiecare cetăţean al municipiului Tecuci să cotizeze cu câte 3 lei anual către o anumită asociaţie. Mai mulţi locuitori, mai mulţi bani care pleacă de la bugetul local.

La polul opus se află Compania de Utilităţi Publice. În acest amalgam de date referitoare la numărul de locuitori ai municipiului Tecuci, Compania nu-şi permite să folosească în calcule numărul locuitorilor care a stat la baza supradimensionării aparatului bugetar. Dacă împarte gunoiul produs la un număr mai mare rezultă o taxă de salubritate mai mică, lucru care nu ar fi în interesul companiei.

În loc de concluzii

Posturile bugetare, taxa de salubritate sau cotizaţiile către diverse asociaţii, sunt strâns legate de impozite, taxe şi numărul real al locuitorilor din municipiul Tecuci.

În acest moment este nevoie de o administraţie eficientă care să aibă curajul şi puterea de a pune în concordanţă toate datele reale care privesc municipiul Tecuci.

 

 

One thought on “Indexarea taxelor şi impozitelor. Aprobarea bugetului local. Două dezbateri publice care necesită implicarea tecucenilor

  1. Onorabililor, mâine, 25.04.2019, la ora 16:30, este convocat Consiliului local Tecuci, în şedinţă ordinară, care va avea loc în sala de ședințe a U.A.T. Municipiul Tecuci.

    Atuci unde se va desfășura dezbaterea publică ? În stradă ?

    Ș-apoi, cine cu cine va discuta, căci capii municipalității sunt ocupați cu altceva ?

Comments are closed.