Indexarea taxelor şi impozitelor: Tecucenii sunt obligaţi să plătească pentru eşecul Guvernului PSD – ALDE

 

Ieri, 25 aprilie, a avut loc dezbaterea publică cu tema „Indexarea impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei”.

„Rata inflaţiei este de 4,6 % pentru anul 2018”, a citit din proiectul supus dezbaterii primarul Hurdubae.

Pe de altă parte, într-un comunicat postat pe site-ul Primăriei Tecuci cu titlul „Clarificări privind indexarea taxelor și impozitelor pentru anul fiscal 2020” se specifică: „Rata inflației pentru anul 2018, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, este de 4,3%”.

„La acest moment noi trebuie să avem taxe fixe. Mă refer la Cimitir, certificate de producător… Acele taxe trebuie aprobate astăzi, cu o indexare de 4,6 %. Dacă nu o facem până la data de 30, în exerciţiul bugetar următor, indiferent că sunt taxe fixe, indiferent că sunt taxe calculate cu procent, toate se vor duce la nivel maximal şi vor fi indexate cu 4,6 %”, a precizat primarul.

„Lumea e aşa de bulversată, s-au majorat toate taxele şi impozitele, acuma vine şi Guvernul cu aceste majorări”, a spus consilierul local Petru Papuc. Primarul a replicat că nu are cunoştinţă despre mărirea vreunei taxe la Tecuci.

„Suntem puşi cu spatele la zid, din două rele trebuie să-l alegem pe cel mai mic. E clar că inflaţia în România a explodat, la produsele alimentare inflaţia este galopantă”, a observat consilierul local Vasile Diaconu.

„În 2017 şi 2018 tot dv. aţi fost primar. De ce nu aţi aplicat şi atunci această majorare?”, a întrebat preşedintele PNL Tecuci, Lucian Costin.

La această întrebarea a răspuns directorul economic, care a precizat că la indexare se ţine cont de inflaţia din anul precedent.

În anul 2018 taxele şi impozitele au fost indexate cu 1,6 % pentru că aceasta a fost inflaţia în anul 2017. În anul 2017 taxele şi impozitele nu au fost indexate pentru că în 2016 nu a fost inflaţie.

Ceea ce nu s-a spus este faptul că această inflaţie de 4,6 % este rezultatul politicilor economice promovate de Guvernul coaliţiei PSD – ALDE. Datorită acestora, tecucenii vor trebui să plătească taxe şi impozite majorate.

Nu ne este clar de ce s-a discutat despre o majorare a taxelor şi impozitelor de 4,6 % atâta timp cât site-ul Primăriei a anunţat că inflaţia pe anul 2018 a fost de 4,3 %.

În şedinţa Consiliului local Tecuci care a avut loc ieri, după dezbaterea publică, proiectul privind indexarea taxelor şi impozitelor a fost votat de consilierii PSD, ALDE, PMP, UNPR. Cei patru consilieri PNL s-au abţinut, iar consilierul independent a lipsit de la şedinţă.