Întâlnire cu scriitoarea Passionaria Stoicescu la Tecuci

 

În cea de a doua zi a Proiectului educațional „Zilele cărții pentru copiiˮ sala Helios a găzduit joi, 6 iunie, o întâlnire cu îndrăgita scriitoare și poetă, mai ales pentru copii, Passionaria Stoicescu. Aceasta s-a născut la 30 aprilie 1946, la București, urmând apoi Liceul pedagogic la Buzău și Facultatea de Limba română de la București.

 Este membru al USR – secția poezie. De la primul volum care i-a apărut în anul 1974 și până azi, a reușit să scoată de sub tipar peste 70 de cărți de poezie, proză și în special literatură pentru copii. Este Cetățean de Onoare al orașului Râmnicu Sărat și al municipiului Buzău.

În sala Helios se remarcau expuse pe o masă special amenajată, mai multe cărți – Passionaria Stoicescu în colecția bibliotecii. Găsim aici volumele „Calendarul fermecatˮ, „Cele mai năstrușnice pățaniiˮ, „De-a povestirileˮ, „Cartea păduriiˮ, „Lecții de logicăˮ, „Rouă și scrumˮ, ș. a.

 Deschizând manifestarea, managerul bibliotecii, Ionica Nasie, ne spune că o cunoștea pe distinsa invitată doar din cărți și este mândră de faptul că este acum în mijlocul nostru. În replică, poeta ne spune că ar fi trebuit să ia o piatră în gură pentru faptul că este pentru prima oară la Tecuci, găsind totuși aici un oraș curat și cu oameni foarte prietenoși.

În continuare, poeta Mihaela Gudană ne-o prezintă într-un scurt material, pe distinsa invitată, spunându-ne că este renumită pentru scrierile dedicate copiilor și multe din materiale se află și în manualele școlare. Ne este prezentată invitata în calitate de poetă, prozatoare, traducătoare, dar și expert guvernamental pentru literatură.

 Vorbitoarea se oprește la prima apariție a invitatei – „Lume mică, lume mareˮ, continuând despre faptul că invitata a fost și este colaboratoare la mai multe reviste literare din țară, dar și de peste hotare. În anul 1996, invitata obține un important premiu pentru Literatură pentru copii, înregistrând cel mai mare număr de cititori. A reprezentat România la diferite standuri ale cărții și din cele peste 70 de cărți editate, peste 40 sunt adresate copiilor. Se arată și faptul că a scris despre mulți scriitori dar și mulți scriitori au scris despre dânsa și bogata ei activitate literară.

Invitată să ia cuvântul, poeta Passionaria Stoicescu începe prin a mulțumi pentru minunata primire făcută la Tecuci, în special de Mihaela Gudană și Ionica Nasie. Spune că în general, orașele mici, cum este și Tecuciul, au o mai mare deschidere spre carte decât marile orașe. Ne vorbește în continuare, cu mare plăcere, de prietenia ce o are cu Mihaela Gudană, care, „Din întâmplare sau nu, are aceeași dată de naștere cu mine, 30 aprilie. Am cunoscut-o la o lansare de carte la București și am rămas prieteneˮ.

 Specifică că, azi, cărțile au prețuri mari în general și de aceea este important rolul bibliotecii care ne pune gratuit, la îndemână, orice lucrare: „Mă bucur că acum ne aflăm în acest mare palat al cărților, Biblioteca. Trebuie să citim cât mai mult dar pentru a avea această pasiune, dascălul trebuie să intervină și să dirijeze copiii spre literatură. Am mare satisfacție că acum, la 73 de ani, am scoase de sub tipar aproape 73 de cărți, deci, cam una pe an, lucru care nu e simplu. Eu am fost atrasă spre literatură pentru că am avut învățători și profesori care mi-au arătat această cale și încă de mică făceam compuneri foarte apreciate. De un mare rol, în formarea voastră, sunt și cenaclurile literare din școli, unde se adună cei mai talentați elevi cu deschidere spre poezie și proză.

 Pe vremea mea era la mare căutare o piesă de muzică ușoară care spunea că nu e om să nu fi scris o poezie. Da, așa este, trebuie să recunoaștem. În clasa a V-a, mergeam la cercuri literare și eram cea mai mică, dar mi-a plăcut enorm poezia. Cu toate acestea, prima poezie a mea a fost „Un pastelˮ și, la prezentarea ei, unii m-au apreciat dar unul m-a criticat, întrebându-mă – În această poezie, unde este omul? Eu am răspuns – Eu sunt omul! Și răspunsul acesta a plăcut tuturor. Apoi am mai scris – Eu sunt o lume, iar lumea-i a mea.

Prima mea carte a fost așa cum am spus <Lume mică, lume mare>, a doua s-a numit <Cartea jocurilor>, cu lucrări dedicate băiatului meu, atunci la vârsta școlii iar cea de a treia carte s-a numit <Vrăjitoarea>. Eu va îndemn să iubiți carteaˮ.

 Apoi, invitata a prezentat volumul „Cartea înaripatăˮ, pentru că și cărțile au aripi ca păsările: „Vă îndemn, iar, să citiți, să fiți mereu curioși și, mai ales, vii! Am trecut prin locuri care mi-au răscolit amintiri. Sihlea, primul meu loc de muncă în învățământ, apoi Timboiești, unde am predat și, nu în ultimul rând, Râmnicu Sărat, de care mă leagă frumoase amintiri. Am dat și la teatru, dar nu am intrat, rețin că atunci în comisia de examinare era și Eugenia Popoviciˮ, încheie distinsa invitată.

Ionica Nasie intervine spunând că la anumite recitări, vocea invitatei semăna cu a Tamarei Buciuceanu.

Au urmat autografe pe cărți procurate cu multă dragoste de copii.

Să consemnăm participarea la eveniment a elevilor Școlilor din Ghidigeni și Tălpigi conduși de dascălii Daniela Hanga și Săndița Negru.

A fost o activitate reușită, care și-a atins scopul dorit.

 

Iancu Aizic

 

sursa foto: facebook

One thought on “Întâlnire cu scriitoarea Passionaria Stoicescu la Tecuci

  1. Am doar cuvinte de laudă pentru scriitoarea Passionaria Stoicescu.
    Dacă am ceva de comentat, comentariul meu nu se referă la Pssionaria Stoicescu ci la articolul publicat de Ziarul Tecucean în data de 6 iunie 2019.
    Am toată stima și față de Ziarul Tecucean dar, în aceste zile de fierbere electorală, este bine să precizăm că, în prezentarea scriitoarei Passionaria Stoicescu, la inceputul articolului, specificarea faptului că este membru al USR, nu trebuie înțeleasă cumva că este membru al Partidului Uniunea Salvați România (aceeași prescurtare USR!), ci este memru al Uniunii Scriitorior din România.

Comments are closed.