Nemurirea marelui poet național Mihai Eminescu

 

Biblioteca municipală „Ștefan Petică”, a organizat joi, 13 iunie, în sala „Helios” o manifestare prilejuită de comemorarea a 130 de ani de nemurire a marelui poet Mihai Eminescu. 

În program a fost vernisajul expoziției „Univers eminescian”, cu fotografii inspirate de creația poetică eminesciană şi realizate de iscusitul artist fotograf prof. Ștefan Andronache, urmat de proiecția de videoclipuri intitulată „Constelația Eminescu”. În final a avut loc un concurs de eseuri cu tema „Dacă n-ar fi Eminescu”,la care s-au înscris elevi din colegiile tecucene.

Deschizând evenimentul managerul Bibliotecii, Ionica Nasie, începe prin a mulțumi participanților care au umplut sala „Helios”. Vorbeşte despre Eminescu și de faptul că se sărbătoresc 130 de ani de la despărțirea de marele poet.

 În același timp, ne prezintă și expoziția cu cele peste 30 de tablouri realizată de profesorul Andronache, prin lucrări inspirate din creația eminesciană. Remarcă fotografiile ce aveau versuri din poezii scrise de nemuritorul poet, „Din cerurile albastre”, „Somnoroase păsărele”, „Sonet II”, „Scrisoarea IV”, „Mai am un singur dor” și multe altele.

Pentru o analiză mai profundă a operei marelui poet, este invitat să ne spună câteva cuvinte apreciatul profesor Vladimir  Radu. Acesta începe prin a ne aminti că, pentru noi, Eminescu este și astăzi peste tot, chiar dacă au trecut de la pierderea lui 130 de ani. A vorbi despre el, ne este și acum foarte greu pentru că, în noi toți, ideea poetului Eminescu, încă trăiește. Noi doar îi mai aducem și acum, pe această cale, încă un prinos de pură recunoștință.

Vorbitorul se oprește la boală  și la cauzele morții lui, amintind de nesfârșitele dezbateri, dar punând în prim plan și momente ale șederii lui la Odesa, la Viena, la Mănăstirea Neamț.

Profesorul Radu analizează atent poezia „Stele-n cer”, se oprește la anumite versuri și nu uită să ne vorbească și de iubirea față de Veronica Micle și, mai ales, ce s-a ales din această mare iubire.

 În continuare, profesorul Radu ne vorbește de activitatea bogată a profesorului Ștefan Andronache, o adevărată emblemă culturală la nivel local, județean, național și chiar internațional, în diverse domenii, dar fiind primul din tecuceni care reușește să ducă fotografia alb-negru, la început, apoi cea color, la cele mai înalte niveluri. Are peste 20 de expoziții, fiind în același timp și un important înaintaș în arta filmului. El a prezentat peste tot imagini din Tecuci, din împrejurimi, din Paris dar și din multe capitale europene. Ştefan Andronache este autorul volumului „Lumea fotografiei pe internet”, foarte bine primit de cei interesați în acest domeniu.

Profesorul Radu ne îndeamnă să urmărim cu mare atenție fotografiile expuse, dar să citim și versurile ce apar în partea de jos a acestora. Profesorul încheie mulțumind pentru activitatea depusă profesorului Andronache dar și Bibliotecii, care pune mereu la dispoziție acest spațiu.

 A luat apoi cuvântul scriitorul Constantin Oancă, vorbind despre cel pe care îl consideră Făt-Frumos-ul poeziei românești. Vorbitorul analizează opera lui Eminescu atât din punct de vedere istoric cât și literar subliniind și cele două lumi eminesciene – cea relativă și cea absolută, dar punând accentul pe eternitate.

Temele predilecte la Eminescu, continuă profesorul Oancă, au fost natura, copilăria și iubirea.  Și să nu uităm faptul că pe poezie e zidită lumea. Analizează apoi o altă dualitate a poetului, teme despre Mare și Moarte. Se oprește și la poezia „Criticilor mei”. Profesorul ține să încheie prin frumoasele cuvinte „Eminescu s-a născut, plecând”.

La finalul expozeului, profesorul Oancă a interpretat cu acompaniament muzical, piesele „O rămâi” și „Ce te legeni”.

 Profesorul Vasile Ghica a vorbit tot despre opera Eminesciană dar oprindu-se la a analiza dacă mai e sau nu actual, acum, patriotismul, cu semnificațiile patrie și țară.

Au urmat câteva proiecții de videoclipuri din opera Eminesciană, realizate de profesorul Ștefan Andronache sub titlul „Constelația Eminescu”.

La final, cei 14 participanți la concursul de eseuri „Dacă n-ar fi Eminescu”, veniți de la CNSH, CNCH și CNAE s-au deplasat în sala de lectură pentru a-și prezența lucrările.

Rezultatul jurizării urma să fie dat astăzi, la festivitatea din Parcul A.I. Cuza, la bustul poetului Mihai Eminescu.

 

Iancu Aizic