Se scumpeşte apa şi la Tecuci. Motive şi explicaţii

 

Valul de scumpiri generat de politicile fiscale ale Guvernului este de neoprit. Pare un joc piramidal în care fiecare creştere de preţuri atrage creşteri de preţuri pentru alte două produse. La urmă descoperi ceea ce ştiai deja: Guvernul a dat cu o mână, dar a luat cu două.

Joi, 27 iunie, în şedinţa Consiliului local Tecuci este supus hotărârii proiectul privind „Aprobarea Planului anual de evoluţie a tarifelor la apă şi canalizare ajustat pentru implementarea Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, în perioada 2014 – 2020”.

Proiectul

Din expunerea de motive ataşată proiectului aflăm care sunt factorii care vor conduce la creşterea tarifelor pentru apă şi apă uzată, la Tecuci şi în întreg judeţul Galaţi:

„- Schimbările macro-economice (inflație, curs de schimb, etc.) au avut un impact indirect asupra creșteri anumitor elemente de cost;

– Creșterea salariului minim la nivel național a avut, atât un impact direct pe creșterea cheltuielilor cu personalul ale Societății Apă Canal Galați, cât şi un impact indirect asupra creșterii altor categorii de costuri;

– Creșterea în mod constant a numărului de personal motivat de extinderea ariei de operare prin preluarea continuă de noi UAT-uri a avut atât un impact direct pe creșterea cheltuielilor cu personalul Societății Apă Canal Galați, cât i un impact indirect asupra creșterii altor categorii de costuri;

– Creșterea importantă a prețurilor pe piață de energie datorată evoluției pieței la nivel internațional, evoluției datelor macro-economice (creșterea cursului de schimb), creşterii salariului minim la nivel național şi schimbărilor privind sistemul de taxare în sectorul energetic (Ordonanța nr. 114/2018);

– Înregistrarea unui nivel mai redus de cantități facturate de apă şi apă uzată, în principal în zona rurală, că urmare a consumurilor mult mai reduse decât s-a previzionat în Analiza Cost Beneficiu, a unui grad mai redus de conectare la servicii (mulți locuitori care au acces la servicii refuză să se branşeze), reducerea consumului de apă pluvială facturată, în principal că urmare a schimbărilor climatice şi reducerea consumului de apă şi apă uzată pentru agenții economici şi instituții, este mai importantă decât prognoza din Analiza Cost Beneficiu, fapt care conduce la înregistrarea unor rezultate economice negative;

– Nivelul actual al indicelui de suportabilitate este mai redus decât cerința minimă din Ghidul Analiză Cost Beneficiu (este sub 2.5%), în principal ca urmare a creşterii mai accelerate a veniturilor gospodăriilor decât s-a previzionat în Analiza Cost Beneficiu, ceea ce necesită o corecție”.

Expunerea de motive pe înţelesul tuturor

Pentru a înţelege mai bine de ce cresc tarifele la apă în întreg judeţul Galaţi vom prezenta succint cei opt factori principali prezenţi în expunerea de motive:

1 –  inflaţie, curs de schimb

2 – creşterea salariului minim;

3 – creşterea numărului de personal;

4 – creşterea preţurilor pe piaţa energiei, datorată cursului de schimb, creşterii salariului minim şi OUG 114/2018;

5 – nivel redus de cantităţi facturate la apă şi apă uzată, datorat consumului redus şi refuzului locuitorilor de a se branşa la servicii;

6 – reducerea consumului de apă pluvială facturată datorată schimbărilor climatice;

7 – reducerea consumului de apă şi apă uzată pentru agenţi economici şi instituţii;

8 – Nivelul indicelui de suportabilitate este mai redus decât cerinţa minimă, ca urmare a creşterii veniturilor gospodăriilor.

Cine este vinovat de creşterea tarifelor?

1 – Inflaţia şi cursul de schimb sunt urmări ale politicilor fiscale ale Guvernului PSD – ALDE;

2 – Salariul minim a fost crescut de Guvern;

3 – Personalul a crescut în urma angajărilor făcute de Apă Canal Galaţi;

4 – Creşterea preţurilor se datorează politicilor fiscale ale Guvernului PSD – ALDE;

5 – Locuitorii fac economie de apă sau refuză să se branşeze;

6 – În unele zone a plouat mai puţin, lucru care a condus la mai puţină apă de ploaie în facturi;

7 – Agenţii economici şi instituţiile fac economie de apă;

8 – Locuitorii pot plăti mai mult fiindcă au crescut veniturile.

Prin urmare, datorită faptului că locuitorii, instituţiile şi agenţii economici, consumă mai puţină apă, dar şi fiindcă a plouat mai puţin, trebuie să plătim tarife mai mari la apă. Pare a fi un nonsens, fiindcă locuitorii trebuie să plătească doar atât cât consumă, însă este rezultatul managementului Apă Canal Galaţi, firmă administrată de PSD.

De departe, punctul opt bate orice regulă de bun simţ. „Locuitorii judeţului Galaţi trebuie să plătească mai mult pentru apă, pentru că pot să plătească mai mult” – aşa s-ar traduce factorul invocat în expunerea de motive.

Ce-i de făcut?

Proiectul va trece, iar tecucenii vor plăti tarife majorate şi la apă, fiindcă Apă Canal Galaţi este puternic susţinută de PSD şi aliaţii săi politici.

Nouă nu ne rămâne decât să:

– ne rugăm să plouă, astfel încât Apă Canal Galaţi să aibă ce să factureze;

– convingem încă doi vecini să se branşeze, arătându-le beneficiile creşterii tarifelor la apă;

– schimbăm echipa managerială a societăţii Apă Canal Galaţi.

Primele două puncte sunt uşor de îndeplinit. Pentru cel din urmă este nevoie de o mai mare implicare în procesul de vot, astfel încât coaliţia PSD – ALDE şi politicile fiscale care falimentează România să devină istorie.

 

You cannot copy content of this page