Prevenirea infracţionalităţii. Proiect european tras pe linie moartă de administraţia Hurdubae

 

În anul 2012 Primăria Tecuci a semnat un contract de achiziţie prin care s-au montat camere de supraveghere pe principalele artere din oraş. Au fost montate camere în zonele „fierbinţi” din Tecuci, dar şi la unele unităţi şcolare.

În cadrul acestui proiect, derulat cu fonduri europene, la Tecuci au fost instalate 51 camere de supraveghere. Numărul acestora a crescut în următorii ani.

Personalul angajat pentru monitorizarea acestor camere, în timp real, se afla în organigrama Pieţe Prest Tec. Prezenţa acestor camere, precum şi cunoştinţa faptului că acestea sunt monitorizate, a condus la scăderea infracţionalităţii în municipiul nostru.

Din păcate, monitorizarea infracţionalităţii din municipiul Tecuci nu a fost văzută cu ochi buni de administraţia Hurdubae. După cinci ani de la lansarea proiectului, în anul 2018, angajaţii au fost concediaţi, iar biroul de monitorizare desfiinţat.

Sistemul de monitorizare a fost trecut de la Pieţe Prest la Poliţia locală Tecuci. Camerele au rămas, înregistrează în continuare, dar nu sunt supravegheate în timp real, lucru care dă curaj infractorilor.

Poliţia locală Tecuci nu are personal specializat la accesarea informaţiilor înmagazinate în sistemele de înregistrare, cei care ştiau cum se face acest lucru au fost trimişi în şomaj. Astfel, prevenirea infracţionalităţii a fost trecută pe plan secund de către actuala administraţie.

Principiul prin care a fost trecut pe linie moartă acest proiect european este unul simplu: „Lăsăm infractorul să acţioneze, apoi îl prindem”. Însă, prezenţa operatorului de monitorizare avea tocmai rolul de a descuraja infractorul să acţioneze.

Astăzi, 15 august 2019, Tecuciul este iar în atenţia presei datorită unor huligani care au atacat un poliţist bucureştean aflat în tranzit prin municipiul nostru. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă agresorii ar fi ştiut că cineva îi priveşte.

Acesta este doar un exemplu dintr-un lung şir, negativ din păcate, o bâlbă administrativă care lasă tecucenii, şi nu numai, pradă facilă în faţa infractorilor.

 

One thought on “Prevenirea infracţionalităţii. Proiect european tras pe linie moartă de administraţia Hurdubae”

  1. Am fost administrator de retea in cadrul Dispeceratului de monitorizare video. La prima vizită cu care ne-a ,,onorat”, Cambanache Liliana, director executiv al Piețe Prest Tec, ne-a anunțat: ,,Cătălin (Hurdubae, nota mea) vrea sa desființeze structura!” Nu a vrut sa ne ofere detalii si/sau motive.

Comments are closed.