Curtea de conturi a reuşit să recupereze banii cheltuiţi ilegal din bugetul local pentru achitarea unei sancţiuni primite de la ANSPDCP

 

În data de 25 august 2016, pe un site din Tecuci au apărut imagini video din incinta Primăriei Tecuci surprinse în data de 23 iunie 2016, la ora 23, pe holul etajului I.

„Imaginile au fost surprinse de camerele de supraveghere ale instituţiei şi au ajuns în atenţia opiniei publice pe 25 august, după ce un site tecucean (ProTecuci.ro) le-a publicat pe canalul youtube, fără a preciza modul cum a intrat în posesia acestora”, scria în 26 august 2016 adevarul.ro.

În urmă publicării materialului video a existat o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Prin procesul verbal de constatare / sancţionare, din data de 8 decembrie 2016, ANSPDCP a sancţionat Primăria Tecuci cu amenzi în valoare de 3.000 lei.

Conform procesului verbal, au existat trei amenzi, după cum urmează:

– amendă în cuantum de 500 lei pentru omisiune de a notifica ANSPDCP la montarea sistemului de supraveghere din incinta instituţiei;

– amendă în valoare de 1.000 lei privind prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal şi pentru faptul că instituţia nu a formulat răspuns în timp de 15 zile la sesizarea făcută de fostul edil;

– amendă în cuantum de 1.500 lei pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind confidenţialitatea şi aplicarea măsurilor de securitate.

Înştiinţarea de plată a amenzilor a fost semnată de viceprimar Dănuţ Pintilie, în data de 8 decembrie 2016.

Împotriva procesului verbal s-a formulat plângere către Judecătoria Tecuci cu cerere de anulare. Judecătoria a declinat competenţa de soluţionare în favoarea Tribunalului Galaţi. Tribunalul a respins cererea ca fiind tardiv formulată. Nu a fost formulat recurs. În dosarul cu nr. 5/324/2017 Primăria Tecuci a fost reprezentată de jurist Valerica Fotache.

Suma de 1.000 le a fost reţinută juristei Valerica Fotache, care a invocat volumul mare de muncă din cauza căruia nu a reuşit să formuleze un răspuns în termen de 15 zile la solicitarea fostului edil.

Într-un raport al Curţii de conturi se specifică faptul că nu au fost prezentate documente din care să rezulte răspunderea altor persoane pentru plata celor 2.000 lei, cât a mai rămas din sancţiunea primită de la ANSPDCP.

Banii au fost plătiţi de la bugetul local, lucru care constituie o abatere, iar recuperarea celor 2.000 lei a fost posibilă abia în data de 28 iunie 2019 ca urmare a controlului Curţii de conturi.

La întrebările Curţii de conturi, primarul a avut răspunsuri de genul „Nu îmi amintesc speţa”, „Nu am cunoştinţe despre acest lucru”, sau „Nu s-a putut stabili persoana vinovată, dată fiind lipsa de atribuţii de serviciu către un angajat anume”.

În realitate, pentru a descărca înregistrarea publicată trebuia accesat calculatorul aflat în camera serverelor din Primărie. Pentru a vedea cine se face vinovat de difuzarea imaginilor trebuiau urmărite înregistrările de pe camera îndreptată spre intrarea la servere. Însă acest lucru, descărcarea şi publicarea, se putea face doar cu permisiunea primarului aflat în exerciţiu la acea vreme – Cătălin Hurdubae.

Nouă nu ne rămâne decât să aflăm care este persoana ce a plătit restul de 2.000 de lei din sancţiune.

 

You cannot copy content of this page