În organizarea Bibliotecii municipale „Ştefan Petică” Tecuci, vineri, 30 august, sala Helios a găzduit, începând cu ora 13, o nouă lansare de carte dar și o prezentare a unei reviste. Este vorba de cartea „Armoarul cu poeme” de Mihaela Albu și revista „Antilethe”, singura din țară dedicată exilului românesc.
Mihaela Albu este poetă, prozatoare, critic și istoric literar, prof. univ. dr. la Universitatea din Craiova (1975-2010) și la Universitatea Spiru Haret, la facultatea de jurnalism, între 2010-2012. Între anii 1994-2004 a fost prof. la Universitatea Colombia – New York. Este membrul al USR, al UZPR și al Asociației de literatură generală și comparată, preşedinte al Asociației culturale internaționale – Carmina Balcanică. Are publicate volume de istorie și critică literară, poezii, proză, dar și jurnale. Este deținătoare a numeroase premii, în țară și peste hotare.
Volumul de față – „Armoarul cu poeme” este realizat la Editura „Timpul” din Iași în 2018 și are 126 de pagini. El se deschide cu versurile marelui Arghezi – „Tu care știi, deschide și descuie cu o șoaptă / Ești mai presus de mine, de meșter și de faptă”.
Activitatea a început cu interpretarea melodiei „Sara pe deal” de către talentata interpretă tecuceană Irina Bara Gâciu. Managerul bibliotecii, Ionica Nasie, își exprimă bucuria că are oaspeți de seamă prezenţi şi îi predă scriitorului gălățean Sterian Vicol rolul de moderator.
Acesta începe prin a prezenta distinșii oaspeți, Mihaela Albu și Dan Anghelescu, spunând că pe poetă o cunoaște de peste 20 de ani, atunci când a participat la un festival de poezie la Târgul Bujor, bucurându-se de faptul că face parte din USR Filiala Iași. Privind în sală remarcă prezența la activitate a scriitorului Gheorghe A. Neagu din Focșani, Ştefania Oproiescu dar și a tecucenilor Vasile Ghica, Dan Vîță, Eleonora Stamate, Violeta Mândru, Ştefan Andronache, Dan Movileanu, Ion Croitoru, Iancu Huzum, Constantin Oancă și alții.
Revenind la poeta Mihaela Albu o caracterizează ca o personalitate puternică pentru spiritul românesc și universal, remarcând-o prima dată în anul 1970 la Vălenii de Munte. Amintește de perioada în care a predat în SUA. Foarte interesant este că prin scrisul ei aduce în prim plan figuri de mari oameni care au trăit în exil. Acum, poeta locuiește la Craiova și s-a aplecat foarte mult asupra operei lui Vintilă Horia. Are multe cărți scoase, mai ales interesante confesiuni și pe unde trece lasă o umbră de lumină, fiind doritoare de prieteni și de călătorii. A făcut și face parte din numeroase jurii.
Pentru a-i face o prezentare, scriitorul Dan Anghelescu citește o caracterizare despre poetă apărută în revista „Oglinda literară” din Focșani de unde reținem frumoasele cuvinte „poezia ei este ca adierea unui vânt duminical, luminând sufletele noastre”.
Poeta recită poeziile „Noaptea aceea” și „Dulapul din muzeul cu poze”.
Despre scriitorul Dan Anghelescu ne vorbește poeta Mihaela Albu tot prin caracterizări din revista „Oglinda literară”, remarcând faptul că scriitorul este deținătorul unui premiu important obținut în anul 2017. Scriitorul este recunoscut ca un romantic dar și absolvent al Conservatorului. Luând cuvântul ne vorbește despre cei din exil recitând poezia „Acolo” și amintind că cei din exil nu uită limba română și se gândesc mereu la patria mamă.
În continuare ni se prezintă revista „Antilethe”, unica revistă literară dedicată exilului românesc, găsind aici gânduri de la Monica Lovinescu, Mircea Eliade, Vintilă Horia, M. Fărcășanu. Se vorbește de alte personalității cum ar fi Camelia Dumitrașcu dar și Stefan Baciu la centenarul acestuia, Mircea Popescu dar și centenarul Gheorghe Uscățescu. Să nu uităm faptul că Vintilă Horia a fost tradus în 40 de limbi, iar noi trebuie să facem tot posibilul să aducem în țară tot ce a fost și este românesc. Se prezintă apoi revista „Mozaicul” iar în final ni se vorbește despre volumul de interviuri a scriitoarei Mihaela Albu, intitulat „Azi, despre ieri”.
Întâlnirea a luat sfârșit cu prezentarea unei frumoase canțonete interpretată de scriitorul iubitor de muzică Dan Aghelescu.
Iancu Aizic