Noutate şi inovaţie prin Proiectul Erasmus Robotics Against Bullying

 

Proiectul Erasmus+ KA229 – ROBOTICS AGAINST BULLYING, cu numărul de referinţă 2019-1-RO01-KA229-063070_1 este proiectul coordonat de Şcoala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci în perioada 2019 – 2021 alături de școli din Turcia, Italia, Ungaria şi Lituania. Prin acest proiect ne propunem îmbogățirea profilul profesional al profesorilor şi elevilor implicați, conectând lumea școlii cu lumea din afara ei, înțelegerea conceptului de bullying pentru a-i ajuta să conștientizeze  de ce se implică în acest comportament și să rezolve problemele de bază, încurajarea elevilor victime spre găsirea de soluții de rezolvare a problemelor ajutați de robotică, creșterea rezultatelor elevilor prin intermediul roboticii, facilitarea transferului de informații pentru școli cu privire la prevenirea și reacția la intimidare, încurajarea schimbului de bunele practici / experiențe prin robotica contra bullying-ului.

Fiind instituție coordonatoare, Școala Gimnazială „Elena Doamna” a fost gazda a 15 profesori din țările partenere,  în perioada 11 – 15 Noiembrie 2019, săptămâna care este considerată „Săptămâna Luptei Anti-bullying”.

 Elevii si profesorii din învățământul gimnazial au primit cu emoție și entuziasm profesorii parteneri în clasele lor, unde le-au urat bun venit chiar în limbile proiectului și cărora le-au prezentat aspecte pe care elevii școlii noastre le-au descoperit și le-au învățat despre cultura, simbolurile și istoria fiecărei țări.

Pe parcursul mobilității, profesorii au participat la workshopuri de  formare privind „Fenomenul Bullying-ului”, „Robotica împotriva bullying-ului” și „Platforma eTwinning – explorarea și utilizare” toate oferite  de profesorii din școală în sala proiectului sau în laboratorul de informatică. Profesorii parteneri au fost plăcut impresionați și interesați de fiecare atelier, toate temele fiind strâns legate de tema și de abordarea proiectului, de activitățile ce urmează să fie desfășurate în perioada următoare.

Profesorii au cunoscut și orașul Tecuci, delegația  fiind însoțiță de cadre didactice din școală și de elevi în vizită la Muzeul de istorie „Teodor Cincu” Tecuci,  Primăria Tecuci și Parcul central.

Un moment emoționant a fost schimbul de steaguri între profesorii din țările partenere pentru a completa colțul Proiectului Erasmus din școală, dar și vizita elevilor care fac parte din „Clubul Anti-bullying” din școală, care vor monitoriza și vor aplana micile conflicte, situații contradictorii, tensionate dintre elevi în timpul pauzelor, alături de profesorii de serviciu.

„Impactul proiectelor Erasmus asupra imaginii şcolii” a fost tema prezentării realizate de profesorii parteneri în cadrul Cercului Metodic al managerilor școlari din setul II, Tecuci, un eveniment de mare amploare pentru şcoala și pentru proiectul nostru. Intervenția lor a fost apreciată de cei prezenți, ascultată cu interes și rasplătită la final cu multe aplauze.

 Alte sesiuni de lucru au avut ca scop stabilirea activităților care se vor desfășura în paralel în toate țările partenere în perioada noiembrie 2019 – martie 2020: cunoaşterea aspectelor despre fenomenul bullying, aplicarea de chestionare elevilor pentru identificarea cazurilor şi a fenomenului de bullying în școală,  participarea la întâlniri cu specialiști pe aceasta temă, participarea la un flashmob în data de 10 decembrie, Ziua Internaţionala a drepturilor omului, crearea şi aplicarea de jocuri de robotică care pot fi folosite pentru a diminua fenomenul bullying-ului în şcoli şi întâlniri online prin care elevii să se cunoască, să comunice în engleză cu elevii parteneri.

Impresiile profesorilor şi ale elevilor după mobilitate au fost mai mult decât îmbucurătoare, întâlnirea cu profesorii invitaţi fiind un moment de mare bucurie: „Experiența mobilității în cadrul Proiectului Robotics Against Buillying a fost unică. Atât pentru profesori cât si pentru elevi este un schimb de bune practici între țări. Învățăm împreună și aplicăm ce este oportun pentru școala și comunitatea noastră. Schimbul intercultural și apoi cel de informații despre tema propusă este astfel benefic tuturor factorilor implicați. Elevii s-au bucurat că au comunicat zile la rând doar în limba engleză și au participat la workshop-uri de robotică și de jocuri antibullying. Suntem recunoscători pentru acestă experință”, a declarat prof. lb. engleză Giurgea Gina Liliana

„În cadrul proiectului Erasmus am avut parte de o experiență de neuitat. Am cunoscut oameni noi, prietenoși cu care am împărtășit impresii și experințe noi. Totodată ne-am propus să lucrăm în continuare în acest proiect, caci ne dorim să avem șansa să ne reîntâlnim cu profesorii, în școlile lor”, precizează Alionte Bianca.

„A fost o săptămână minunată şi în acelasi timp emoționantă,  pentru că am cunoscut oameni noi, prietenoși și deschiși, profesori din alte țări care au venit în școala noastră. Am făcut multe activități frumoase și interesante. Ne dorim să continuam cu aceste activități foarte interesante și importante pentru noi”, a subliniat Dudău Denisa Ana-Maria.

„A fost activitatea mea preferată pentru că am cunoscut oameni  și prieteni noi, dar cel mai important este că am vorbit mult în limba engleză și asta mi-a plăcut cel mai mult”, a spus Stan Kevin.

 

Prof. Adriana Lefter

 

 

One thought on “Noutate şi inovaţie prin Proiectul Erasmus Robotics Against Bullying

  1. Felicitari elevilor, profesorilor si parintilor, tuturor celor care au facut vizibil orasul nostru pe harta ERASMUS!

Comments are closed.