Dezbatere publică cu scântei. Discuţiile pe marginea taxei speciale de salubrizare au încins spiritele

 

Schimb de replici dure între primarul Hurdubae și liberalul Lucian Costin, liderul opoziției

În dezbaterea publică ce a avut loc luni, 16 decembrie, cea de a doua temă a fost Regulamentul de aplicare a taxei speciale de salubrizare pentru persoane fizice si juridice din municipiul Tecuci.

Partidul Naţional Liberal Tecuci, prin vocea liderului Lucian Costin, a venit cu mai multe propuneri care să fie incluse în viitorul proiect. Acestea sunt: scutirea de la plata taxei speciale de salubritate pentru societățile comerciale fără salariaţi; reducerea cu 50% a taxei speciale de salubritate pentru persoanele fizice care aleg să colecteze, în mod voluntar, selectiv deșeurile; reducerea cu 50% a taxei speciale de salubritate și a tarifului de salubritate a persoanelor juridice care aleg să colecteze, în mod voluntar, selectiv deșeurile.

O altă propunere a fost ca persoanele fizice care depun la operatorul local de salubritate o cantitate de 8 kg/lună/persoană deşeuri reciclabile valorificabile, să poată beneficia de o reducere a taxei de salubrizare de 4 lei/persoană în luna respectivă, propunerea fiind argumentată.

De această facilitate pot beneficia şi societăţile juridice, pentru fiecare salariat, respectiv persoanele juridice care nu încheie contract cu CUP. În schimbul cantităţii depuse, persoanele vor primi un bon cu care vor putea beneficia de scăderea de 4 lei. Această propunere urmează să fie luată în considerare la întocmirea Regulamentului privind taxa specială de salubrizare.

Consilierii locali ai PMP au propus ca taxa specială de salubrizare să aibă regimul unei creanţe fiscale, purtătoare de accesorii pentru întârzieri sau plată. O altă propunere a fost acordarea unei bonificaţii de 10 % la plata anticipată a taxei speciale de salubrizare datorată pe tot anul. Hurdubae a fost impresionat de aceste două propuneri, a respins-o pe cea de a doua şi a declarat că prima propunere va fi inclusă în proiect. Drept urmare, persoanele care nu vor plăti la timp taxa specială de salubrizare, vor fi nevoiţi, conform propunerii consilierilor PMP, să plătească penalităţi.

După citirea amendamentelor, primarul Hurdubae s-a lansat în atacuri politice la adresa liderului opoziţiei, Lucian Costin – preşedintele Partidului Liberal Tecuci. Aceasta după ce, cu două săptămâni în urmă, însuşi primarul făcea apel să nu politizăm.

Pus pe harţă, primarul tecucean a reuşit, timp de câteva minute, să aducă o dezbatere publică, ţinută într-o instituţie altădată onorabilă, la un nivel foarte scăzut al exprimării verbale, dovedind incapacitatea de a gestiona o dezbatere publică. Dacă primarul ar fi făcut şi treabă pe cât a fost de locvace, alta ar fi fost soarta tecucenilor.

Rezultatul acestei dezbateri va putea fi văzut în proiectul care va fi supus votului în şedinţa Consiliului local Tecuci din data de 23 decembrie 2019.

Marele absent al acestei dezbateri a fost pseudo independentul Claudiu Gavril, demonstrând astfel cât de mult este interesat de soarta tecucenilor.

 

3 thoughts on “Dezbatere publică cu scântei. Discuţiile pe marginea taxei speciale de salubrizare au încins spiritele

  1. penalitati se platesc deja daca platesti cu intarziere taxa de salubritate – stiu din proprie experienta.

  2. Normal si legal la taxe nu trebuie sa platesti penalitati. La taxa de buletin, la taxa de certificat fiscal, la taxa de certificat urbanism nu se platesc penalitati.

  3. Solicit public consilierilor să aprobe stabilirea taxelor locale în mod diferențiat în funcție de veniturile locuitorilor. De ce cetățenii care au venituri de sute de milioane de lei pe lună sau pensii speciale să plătească același impozit ca și cei cu venituri mici sau care nu au venituri de loc?

Comments are closed.