Premierul Orban a anunţat că Guvernul îşi angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi

 

Astăzi, 16 ianuarie, primul ministru Ludovic Orban a anunţat că Guvernul își angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unu dintre cetățenii care își exprimă votul. În urmă cu doi ani am inițiat un proiect de lege de conferire a unei legitimități a acestor primari prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50 % + 1. Acest proiect a fost parcat neregulamentar la o defunctă comisie pentru a împiedica adoptarea proiectului de către plenul Camerei Deputaților. Ca atare, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe alegerea primarilor în două tururi”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Reacţiile nu au întârziat să apară. PSD a anunţat că va depune o moţiune de cenzură la adresa Guvernului, iar UDMR a precizat că va susţine această moţiune. Moţiunea poate deschide calea alegerilor anticipate.

De cealaltă parte, USR arată că nu va vota moţiunea de cenzură precizând că sunt mai interesaţi de alegerea primarilor în două tururi de scrutin decât de alegeri anticipate.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat în această seară că va cere Parlamentului să se reunească în ședință extraordinară pentru alegerea primarilor în două tururi.

„Astăzi Guvernul a decis să își angajeze răspunderea, se dorește revenirea la alegeri în două tururi. E o alegere foarte potrivită și îi sprijin total în acest demers. Este calea corectă de alegere a unui primar, în două tururi”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

„Pe simulările făcute de noi, UDMR ar pierde undeva la 50 de primari, PNL ar urca de la 1082 la un număr aflat între 1500 și 1800 de primari, iar PSD s-ar prăbuși de la 1700 la aproximativ 500 de primari, deci ar pierde peste o mie de primari”, a precizat europarlamentarul Rareș Bogdan.  

 

You cannot copy content of this page