Este epidemie de gripă în România. Reguli obligatorii pentru şcoli

 

Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România, având în vedere numărul crescut al cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii din ultima săptămână.

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 18, a anunţat, joi, 6 februarie 2020, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Autorităţile sanitare anunţă că dozele de vaccin achiziţionate suplimentar vor ajunge la medicii de familie săptămâna viitoare, astfel că, cine nu s-a vaccinat antigripal o poate face, scrie digi24.ro.

Pe de altă parte, Ministerul Educației și Cercetării anunţă că şcolile sunt obligate să facă triaj epidemiologic zilnic acolo unde sunt medici sau asistente, iar dacă sunt 3 cazuri de gripă într-o clasă, cursurile acelei clase se suspendă, potrivit unei note către Inspectoratele Școlare. Asta după ce ministerul Sănătăţii a anunţat declanşarea epidemiei de gripă, scrie edupedu.ro.

Nota Ministerului Educației și Cercetării către unitățile de învățământ prevede următoarele obligaţii pentru şcoli:

– Realizarea zilnică a triajului elevilor de către personalul medical din unitățile de învățământ la începutul fiecărui schimb.

– În cazul apariției de minimum trei cazuri de gripă confirmate într-o clasă de elevi/grupă de copii, cursurile clasei/grupei respective se vor suspenda. Focarul va fi raportat și la Direcția de Sănătate Publică județeană sau a municipiului București.

– În cazul absenței timp de trei zile consecutiv a peste 20% dintre elevii unei unități de învățământ din cauza gripei confirmate, cursurile unității de învățământ se vor suspenda.

– Realizarea dezinfecției unității de învățământ.

– Pentru clasele/grupele unde vor fi suspendate cursurile, obligatoriu se va realiza dezinfecția spațiilor de învățământ.

Pentru toți copiii și elevii se vor asigura toate condițiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă. Se va asigura obligatoriu apă și săpun în unitățile de învățământ, iar cadrele didactice se vor asigura de respectarea măsurilor de igienă personală și colectivă:

– Spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă, etc.)

– Spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor

– Consumul de apă doar din surse sigure, autorizate

– Amânarea, pe cât posibil, a manifestărilor sportive, culturale, etc, pentru a preveni aglomerarea și pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii.

– Revenirea în colectivitate a copiilor se va realiza obligatoriu cu adeverință medicală.

Ministerul Educației și Cercetării recomandă o colaborare strânsă între cadrele didactice și părinți în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire și a întreprinderii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.