Marţi, 4 februarie 2020, o comisie formată din consilierii locali Gheorghe Andriuță (PNL), Ionel Leonte (PNL) şi Vasile Diaconu (ALDE) a fost prezentă în Primăria Tecuci pentru a solicita primarului documentele care stau la baza activității de demolare ce se realizează în cadrul fostei unități militare.
Din discuțiile purtate cu primarul Hurdubae, şeful Serviciului investiţii – Dan Trifan şi şeful ADPP – Lucian Gradea, comisia a constatat că nu se întocmesc documente de recepție a materialelor rezultate din demolări pe clădire sau în orice formă, zilnic şi că nu se întocmesc documente legale pentru transportul acestora în depozitul situat la ferma „Șapte Vaci”. Aceasta cu toate că transportul se realizează pe drumurile publice județene, pentru masa lemnoasă rezultată, la o distanță de 5-7 km pe sens. Transportul este însoțit de poliția locală și atât.
Printre neregulile constatate a fost şi faptul că nu există o comisie de evaluare, măsurare şi inventariere pentru activitățile de demolare, care să întocmească documentele necesare intrării în gestiune a materialelor rezultate din demolări zilnice sau, în funcție de evoluția demolării, pentru evidența materialelor vulnerabile rezultate (scândură lemn, grinzi lemn, componente metalice, etc.). Primarul a afirmat că aceste comisii vor se vor constitui la finalizarea lucrării.
Pe de altă parte, în acest moment nu există o evidență clară a materialelor rezultate din demolări pe categorii de materiale.
Comisia formată din cei trei consilieri locali s-a deplasat la unitatea militară unde a constatat că sunt materiale rezultate din demolări lăsate la întâmplare, acestea putând fi uşor sustrase deoarece obiectivul nu este păzit.
Comisia s-a deplasat şi la locul depozitării, ferma „Șapte vaci”, unde, într-o hală proprietate a administraţiei tecucene, este depozitată o cantitate din masa lemnoasă, fără să existe o evidență cu ce se afla în acest loc de depozitare.
„Lemnul vechi de aproape 100 de ani, de o valoare enormă pe piaţa liberă şi căutat în toată Europa de firme de restaurare din Anglia şi Italia a fost transportat în afara oraşului… O măsuţă de cafea făcută din lemn vechi, precum cel scos de la fostele unităţi militare ar costa peste 2.000 de euro”, informează Radio Tecuci.
Comisia alcătuită din consilierii locali a solicitat următoarele:
– Sistarea lucrărilor de demolare a clădirilor până la intrarea în legalitate și întocmirea tuturor documentelor prevăzute de Legea 50/1991 republicată cu modificările şi completările ulterioare;
– Constituirea comisiilor de inventariere și gestiune a materialelor rezultate în urma demolării;
– Inventarierea urgentă a materialelor rezultate în urma lucrărilor de demolare executate până la data 4 februarie 2020;
– La prima şedință a Consiliului local Tecuci să se prezinte situația cu materialele, pe categorii, ce ar fi trebuit să rezulte conform Proiectului de execuție a demolării, în baza căruia s-a obținut autorizația de demolare și inventarul cu materialele rezultate.
Reamintim cititorilor că, în data de 31 decembrie 2019, Primăria Tecuci a încheiat un contract cu firma Davide Construct Matca privind „Realizare documentaţie şi executarea demolări pentru imobilele situate în Tecuci, str. Gh. Petraşcu nr. 64-66”. Achiziţia a fost făcută prin SICAP, pentru suma de 252.000 lei fără TVA, respectiv 299.880 lei cu TVA, aproape trei miliarde de lei vechi.
Serios?sunt ani buni de cand e parasita unitatea,abia acum s-au sesizat domnii consilieri ca se demoleaza?