Se cristalizează polii de putere în Tecuci

 

Pe primul loc în preferințele electoratului se află PNL Tecuci și Lucian Costin

Un ultim sondaj de opinie, realizat în a doua jumătate a lunii ianuarie, îl plasează pe Lucian Costin principalul favorit al tecucenilor pentru funcția de primar al orașului. Astfel, la întrebarea „Dacă mâine ar fi alegeri locale, dumneavoastră cu ce candidat ați vota pentru funcția de primar al Tecuciului?”, 31,8% dintre tecuceni l-ar alege pe Lucian Costin, președintele PNL Tecuci, în vreme ce actualul primar, Cătălin Hurdubae (PSD) ar fi votat de doar 17,3%. Pe locul al treilea se situează Claudiu Gavril, fondatorul Uniunii Independenților pentru Tecuci, care nu reușește să mai convingă decât 15, 2% dintre alegători, urmat de Mircea Iulian, candidatul Pro România, cu 8,6%. Alți candidați măsurați au înregistrat scoruri în marja de eroare a cercetării sociologice. 

 PNL Tecuci conduce detașat și în ceea ce privește opțiunile pentru Consiliul Local.  La întrebarea „Dacă mâine ar fi alegeri, dumneavoastră cu ce partid ați vota pentru Consiliul Local Tecuci?”, PNL ar întruni 35.8%, PSD 23,3%, în vreme ce pe locul al treilea s-ar  situa Pro România, cu 11,2%. Alianța USR-PLUS ar fi votată de 7,1%, urmată de PMP, cu 4,1%. Uniunea Independenților pentru Tecuci, s-ar situa în marja de eroare, cu  2,7%, la fel ca celelalte formațiuni politice măsurate.

Sondajul a măsurat și părerea alegătorilor despre candidații la Primărie. Iată ce spun tecucenii!

Astfel, actualul primar Cătălin Hurdubae este perceput ca un om slab, nepriceput, deloc pregătit pentru funcția pe care o ocupă de trei ani și jumătate, dar excesiv de arogant. Cei intervievați l-au sancționat pentru transformarea Primăriei în feuda PSD, prin mult prea multele angajări pe care le-a făcut din rândurile prietenilor, dar și pentru că, spun ei, este manipulabil și controlabil de clanuri locale abonate la banii publici. Tecucenii nu l-au iertat nici pentru majorarea taxei de salubritate, de patru ori în ultimii doi, nici pentru că nu a reușit să asfalteze orașul, care arată deplorabil, dar și pentru că i-au făcut de rușine în întreaga țară prin inaugurarea unei scări de  incendiu.  

 În ceea ce-l privește pe Claudiu Gavril, cel care a scăzut vertiginos, acesta a pierdut încrederea tecucenilor pentru totala sa neimplicare în problemele orașului și este perceput ca un fals independent din cauza complicității sale cu PSD Tecuci și Cătălin Hurdubae, primarul în funcție. Gavril mai este sancționat și pentru că este străin de Tecuci și nu investește nimic aici. Însă cea mai mare dezamăgire a tecucenilor în ceea ce-l privește pe Claudiu Gavril este legată de pariul de mii de euro pe care acesta l-a pus pe destinul lor, aspect dezvăluit pe larg de presa națională. Tecucenii au sancționat astfel aroganța unui candidat la primăria orașului, dar și lejeritatea cu care își permite să parieze sume uriașe de bani, în condițiile în care comunitatea se zbate în praf și sărăcie.

Cel care s-a detașat în câștigător al alegerilor locale este Lucian Costin, președintele PNL Tecuci. Acesta este perceput ca tecucean, de-al locului, unul din managerii de succes, bun gospodar și implicat în viața Tecuciului. În plus, Lucian Costin este singurul care a adoptat  poziții tranșante și a luat atitudine în fața unor decizii nepopulare ale unei administrații locale depășită de situație care, în lipsă de fonduri pentru investiții, a decis majorarea taxelor și impozitelor locale, dar și majorarea de patru ori a taxei de salubritate. Lista deciziilor nepopulare, sancționată de PNL Tecuci și de Lucian Costin, este completată de intenția de a vinde terenul de la fostele unități militare, dar și de intenția de a contracta un împrumut de 50 de miliarde de lei vechi. Nu în ultimul rând, ascensiunea PNL Tecuci și a lui Lucian Costin s-au concretizat la alegerile de anul trecut, când PNL a câștigat și alegerile europarlamentare și cele prezidențiale. 

Studiul a fost realizat în municipiul Tecuci, în perioada 18 – 22 ianuarie 2020. Au răspuns 784 de respondenți, cu vârste de peste 18 ani. Metoda de cercetare a fost prin chestionar aplicat față în față de operatorul de anchetă sociologică, iar marja de eroare este de +/- 3,5%, cu o probabilitate de 97%.

 

Ştefan Ionescu

 

One thought on “Se cristalizează polii de putere în Tecuci

Comments are closed.