Aveți grijă: protejând planeta, ocrotiți copiii!

 

Unul dintre proiectele Erasmus+ ce se derulează la Școala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci este Proiectul „Take care! Sustainable children – Sustainable Earth”. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 24 de luni (1 septembrie 2019 – 31 august 2021), coordonatorul echipei din România fiind profesor Lefter Adriana Silvica. În cadrul acestui proiect, școala noastră îi are ca parteneri pe reprezentanții unor școli din Grecia – 21st Primary School of Athens „Lela Karagianni”, Belgia – Ecole Europeenne Bruxelles III, Spania – Zer Guilleries, Cypru – Tamasos Primary School și Finlanda – „Kultavuoren koulu”.

 Principalul obiectiv al proiectului este dezvoltarea competențelor necesare protejării mediului înconjurător, educația școlară fiind orientată către dezvoltarea vieții durabile în vederea încetinirii schimbărilor climatice, urmărind, astfel, sustenabilitatea într-un sens larg. Alte obiective care se urmăresc, atât pentru elevi, cât și pentru profesori,  sunt dezvoltarea abilităților sociale, interculturale, digitale și lingvistice. Pentru realizarea obiectivelor propuse, au loc schimburi de experiență și aplicații de practici bune, utilizând în lucrul cu elevii metode active și creative, în special educația în aer liber și învățarea pe bază de proiect. Prin aceste modalități se încurajează copiii să ia bune inițiative față de mediu, să devină cetățeni activi și responsabili.

După o primă mobilitate ce a avut loc în Finlada, în perioada 22 septembrie 2019 – 28 septembrie 2019, săptămâna trecută (17 februarie 2020 – 21 februarie 2020) a avut loc o a doua întâlnire în cadrul proiectului, evenimentul fiind organizat de Școala Primară din Tamasos, Pera Orinis – Cypru. Școala noastră a fost reprezentată de o echipa formată din profesori (Cocolici Anișoara, Cazan Gina, Diaconu Gina) și elevi de la învățământul primar (Pohrib Maria, Lupu Miruna, Bacalu Antonio, Angheluță Maria, Colea Sebastian, Melinte Robbie), aleși pe baza punctajului obținut în urma aplicării procedurilor de selecție existente la baza proiectului.

 Activitățile  pregătite de țara gazdă au impresionat prin diversitate, latură practică și o excelentă organizare, aspecte observate și de către colegii și copiii de acasă, în urma transmisiunilor live din timpul activităților. Privind familiile care au găzduit copiii vizitatori, precizăm că au dovedit o seriozitate și o responsabilitate maximă, programul trasat de către școala organizatoare fiind respectat cu precizie, pornind de la sosirea pe aeroport până în momentul plecării.

După festivitatea de deschidere, în cadrul căreia delegația fiecarei țări s-a pezentat și a făcut cunoscute activitățile verzi din cadrul proiectului până în prezent, s-a realizat un tur al școlii prin care am aflat informații despre sistemul de învățământ din Cypru, am observat cadrul în care se desfășoară lecțiile și unele modalități de lucru cu copiii. Vizitând Ferma Bio Riverland din localitate, copiii au aflat cunoștințe despre modul de cultivare a legumelor (folosindu-se îngrășământ bio) și despre tehnica polenizării cu ajutorul bondarilor, au experimentat modul de hrănire a mieilor și  de mulgere a  caprelor și au jucat diferite jocuri în natură.

Ziua următoare a debutat neașteptat. La „Centrul Educațional Pentru Mediu – Akrotiri” din orașul Limassol, după ce s-au primit informații depre modul cum s-a format Lacul Limassol, s-au realizat aplicații practice.

 Echipați corespunzător, copiii au măsurat ph-ul apei din lac, temperatura, gradul de puritate și au observat la microscop organismele prezente în apă, identificându-le și clasificându-le după anumite criterii. După momentul de relaxare pe malul Mării Mediterane, de realizare a unor jocuri de echipă, am vizionat un moment din piesa „Antigona”, de Sofocle, într-o interpretare de excepție a unor copii de clasa a VI-a, ai țării gazdă, la Teatrul „Kourion Ancient” – Limassol, în aer liber.

Activitatea „Vânătoarea de comori din Pera” a oferit copiilor posibilitatea să joace jocuri în și despre natură, să gătească vegan folosind ingrediente locale, să afle informații despre caracteristicile arhitecturale ale clădirilor și obiceiurile culturale din localitate, să învețe cum se însămânțează sau cum pot deveni buni actori, interpretând roluri din povestea „Gigantul egoist” a lui Oscar Wilde. După vizita la Situl Arheologic Tamasos și reprezentația oferită de un grup de copii din Pera – „Viața de zi cu zi în regatul antic din Tamasos”, ne-am deplasat la Nicosia unde s-a desfășurat Programul educațional „Deblochează orașul”, copiii având de completat o fișă cu sarcini de lucru, în urma explicațiilor primite pe parcursul vizitării obiectivelor turistice din centrul orașului.

 Evenimentul care a dominat ultimele două zile ale mobilității noastre a fost festivalul „Sezonul carnavalului”, ce are loc în fiecare an, atât în Cypru, cât și în Grecia. Împreună, copii, profesori, părinți, purtând diverse măști, conform tradiției, am vizionat cântece, piese de teatru umoristice și dansuri tradiționale, pregătite de copiii de la Școala Primară Tamasos. Au urmat diverse jocuri distractive de grup, realizate de copiii și cadrele didactice ale școlii de acolo, în care au fost implicați și copiii vizitatori. Nu au lipsit de la festival voia bună,  gustările și dansul tradițional, la care am fost invitați și noi, oaspeții – profesori și copii.

Momentul mult așteptat al festivalului, moment emoționant pentru copii, a fost prezentarea rezultatelor obținute în urma muncii depuse de către aceștia în cadrul unor ateliere tematice: „Gătit local” – copiii au preparat și prezentat plăcinta cu brânză „halloumi” și pastă de măsline; „Citrice în acțiune” – s-au cules portocale, mandarine, clementine din livadă și s-au preparat fresh-uri; „Concert de muzică reciclată” – s-a creat muzică cu obiecte găsite sau cu instrumente muzicale confecționate din materiale reciclabile și s-a prezentat un spectacol muzical; „Fashion – reutilizare” – s-au confecționat lucruri vestimentare reutilizând haine și accesorii vechi și s-a făcut o prezentare de modă;

„Instantanee ale zonei” – s-a realizat și prezentat o expoziție foto cu poze din zonele tuturor școlilor partenere; „Reîmprospătare” – s-a pictat un perete din școală, imaginile reprezentând plante locale din fiecare țară. Astfel, am avut posibilitatea să degustăm plăcinta cu halloumi, pasta de măsline, precum și sucul de citrice, am fost uimiți de parada modei bazată pe reutilizarea hainelor vechi, am ascultat cu încântare cântecelele create cu instrumente muzicale găsite sau confecționate din materiale reciclabile, am vizionat albumul foto cu instantanee din zona școlilor partenere și am rămas plăcut impresionați  când am constatat ce „grădină” frumoasă a luat naștere pe unul din pereții școlii.

Festivitatea finală a cuprins momente emoționante: vizionarea unui film de prezentare a activităților desfășurate, interpretarea unor cântece despre natură și reciclare, dar și a unui cântec special creat pentru momentul despărțirii, oferirea de suveniruri, aprecierea activităților, cât și mulțumirea noastră, a partenerilor din proiect, adresată gazdelor pentru minunata săptămână oferită.

Cele cinci zile petrecute în Cypru ne-au ajutat să descoperim un popor frumos, ospitalier peste așteptări, cu deosebite tradiţii. Am revenit cu experiențe unice și cu exemple de bune practici pe care dorim să le implementăm cât mai curând. Căldura și entuziasmul cu care am fost întâmpinați la întoarcere, în miez de noapte, de către părinții celor șase copii care s-au bucurat de aceste zile, ne-au încărcat sufletele cu emoții până la lacrimi, cu bucuria lucrului bine făcut și cu încrederea că eforturile noastre, ca școală, au fost încununate de succes.  

 

Anişoara Cocolici

Gina Diaconu

Gina Cazan

 

error: Content is protected !!