Proiecte europene: Cursuri de perfecţionare şi abateri înregistrate

 

Într-un pliant distribuit locuitorilor municipiului Tecuci, primarul Hurdubae vorbeşte despre proiectele cu fonduri europene aduse şi finalizate de către predecesorii săi.

Există o ambiţie a actualului primar de a se raporta la ceva şi în loc să se raporteze la prezent a ales să se compare cu trecutul. Este şi acesta un semn că în scurt timp va deveni istorie.

Conform pliantului, Ţuchel a depus zero proiecte şi a finalizat 4 proiecte în valoare de 47.095.000 lei, iar Hurdubae a depus 13 proiecte şi a finalizat 2 proiecte în valoare de 653.000 lei.

Ceea ce nu spune pliantul este faptul că în mandatul precedent nu au fost deschise linii de finanţare, acestea au fost deschise în septembrie 2016. Hurdubae omite cu bună ştiinţă să precizeze şi câte dintre proiectele depuse au fost întocmite de fosta administraţie.

Administraţia Hurdubae merge înainte cu jumătăţi de adevăr, lucru care nu face decât să inducă în eroare cetăţenii municipiului.

Cele patru proiecte finalizate în mandatul trecut au avut valoarea de peste 47 milioane lei, respectiv peste 470 miliarde lei vechi. Proiectele finalizate de Hurdubae au însumat 653.000 lei, respectiv 6,53 miliarde lei vechi.

În mandatul PNL, din fonduri europene a fost renovat Muzeul de istorie şi a fost creat parcul Dendrologic. În mandatul PSD, din fonduri europene au fost făcute cursurile „Calitate şi performanţă în administraţia publică” şi „Anticoruptie, integritate, promovarea eticii”. Cursuri pe care nu le-a dorit nici o administraţie din ţară au fost luate de administraţia Hurdubae pentru a bifa nu unul ci două proiecte europene finalizate.

Rezultatul proiectelor derulate cu fonduri europene este vizibil în cazul Muzeului şi al Parcului, dar nu poate fi catalogat în cazul cursurilor efectuate de funcţionarii Primăriei. Doar tecucenii care au interacţionat cu Primăria în ultimul an pot spune dacă s-a schimbat ceva după acele cursuri.

La capitolul Fonduri Europene administraţia Hurdubae a înregistrat derapaje consistente, pe care nu le veţi regăsi în pliant.

Într-unul dintre proiectele aflate în derulare au fost cumpărate biciclete medicinale, benzi de alergare, televizoare, iar persoanele au fost plătite ca să vină la cursuri de calificare. În acest proiect a fost descoperită o fraudă de 100.000 euro, despre care am scris AICI. Tot în acest proiect trebuia să se renoveze o clădire, dar proiectul a fost schimbat iar nota de plată a fost achitată de tecuceni după cum am relatat AICI.

Un alt proiect întocmit de o firmă contractată pentru administraţia Hurdubae a trezit suspiciuni Curţii de conturi care a înregistrat abateri financiare de 8.378.228,39 lei, peste 83,78 miliarde lei vechi. Despre aceste abateri aţi citit AICI.

Nu putem să facem o prezentare exhaustivă a neregulilor înregistrate în proiectele europene cu care se mândreşte Hurdubae, fiindcă amploarea derapajelor financiare este mult mai mare.

Toate derapajele financiare, ca să nu le spunem fraude, pot fi constatate doar în urma unui audit extern. Dar pentru aceasta tecucenii au nevoie de o administraţie competentă, care să fie conştientă că banii contribuabililor trebuie recuperaţi şi reinvestiţi în infrastructura municipiului.

 

One thought on “Proiecte europene: Cursuri de perfecţionare şi abateri înregistrate

  1. “Proiecte europene” si Hurdubaie puse in aceeasi fraza nu pot starni decat rasul…omul (?) asta nu se pricepe la absolut nimic

Comments are closed.