Este lumea noastră! Să acționăm împreună!

 

Așa cum ne-a arătat pandemia de COVID-19, cu toții avem un rol de jucat în sănătatea familiei și a comunității noastre. De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, pe 20 noiembrie, am sărbătorit dreptul copiilor de a fi incluși în toate deciziile care îi afectează.

Elevii clasei a III-a B de la Școala Gimnazială nr. 1, Matca, coordonați de  profesor Păncescu Cornelia,  au răspuns la invitația  făcută de UNICEF de a se alătura unei inițiative globale „Cea mai mare lecție din lume”, organizând în perioada 11-22 noiembrie o oră de educație civică despre acțiunile pe care le putem realiza pentru a stopa schimbările climatice.

Gândește AMBIȚIOS! Acțiune colectivă pentru limitarea impactului schimbărilor climatice este  sloganul acestei activități educative.

Activitatea a demarat cu redarea unui videoclip sugestiv despre folosirea și reciclarea corectă a măștii de protecție: https://www.youtube.com/watch?v=EakR1EU5QdQ. După vizionarea filmulețului le-a fost prezentată tema dezbaterii, o temă adaptată realității – momentul critic al zilelor noastre: Cum ne debarasăm responsabil de măștile folosite?

S-a încercat  în această activitate să se explice elevilor:   

 De ce purtăm mască în timpul pandemiei de COVID-19?

 Unde și când?

Ce se întâmplă cu echipamentele personale de protecție folosite sau deteriorate?

Masca folosită e doar un alt gunoi?

Refolosibilă sau de unică folosință?

2020 – pandemie, dar și poluare

Cum rămânem prietenoși cu Planeta, în pandemie? Deci, cum aruncăm măștile și alte EPP?

Răspunsul la aceste întrebări i-a motivat  pe elevi să acționeze atât în ceea ce privește sănătatea individuală, cât și cea colectivă și nu în ultimul rând Sănătatea Planetei Pământ .

La sfârșitul activității  s-a realizat un plan  pentru realizarea obiectivului: ,,Este lumea noastră! Să acționăm împreună!”, iar din partea UNICEF  le-a fost pregătit elevilor un Quiz – https://forms.gle/fGrAr3HwpdinpZjXA finalizat cu o tombolă cu premii.

Deși copiii și tinerii stau acasă din cauza pandemiei de COVID-19, ei continuă să activeze online, ca răspuns la schimbările climatice.

Să avem grijă de planetă înseamnă să avem grijă de noi. 

Pe 20 noiembrie copiii au sărbătorit și vor acționa pentru un viitor mai sigur. Tu cum vei sărbători, drag cititor?

 

Prof. înv. primar Păncescu Cornelia, Școala Gimnazială nr. 1, Matca