Miercuri, 10 februarie 2021, începând cu ora 16, Sala Helios a Bibliotecii „Ștefan Petică” a găzduit o importantă manifestare avându-l în prim plan pe profesorul Ștefan Andronache, renumit om de cultură al Tecuciului, aflat, acum, la frumoasa vârstă de 80 de ani.
Deschizând evenimentul, managerul instituției, Daniela Grigoraș, a mulțumit celor care și-au făcut timp să participe la acest eveniment cu adevărat de suflet, de fapt un dublu eveniment – sărbătorirea a 80 de ani de viață dar și lansarea a două cărți semnate de distinsul profesor, respectiv „Documente istorice tecucene” și un album intitulat simplu „Tecuci”.
Vorbitoarea menționează faptul că ambele lucrări au fost realizate în anul 2019 dar această pandemie, care deocamdată ne însoțește, a împiedicat această lansare la timpul cuvenit. Managerul bibliotecii continuă prin a prezenta principalele date biografice ale autorului, încheind prin a-i mulțumi pentru tot ce a făcut și continuă, cu tot dragul, să facă pentru această unitate de cultură tecuceană.
În continuare, a luat cuvântul profesorul Mihai Pohrib pentru a prezenta cartea „Documente istorice tecucene”, lucrare apărută în anul 2019 la Editura Grapho Press din Tecuci, având 514 pagini plus încă 34 cu Facsimile după documente. Coperta cărții este realizată de Mihail Vasilache, iar la elaborarea cărții au mai contribuit Florin Pavel și Manuela Cepraga. Lucrarea cuprinde documente din secolul XVII, XVIII și XIX și tot aici mai găsim capitole dedicate Cârmuitorilor târgului și județului Tecuci, Cuvinte și expresii vechi sau de origine străină, Unități de măsură și un Indice de nume, persoane, locuri și instituții.
Profesorul Pohrib îl caracterizează pe autor ca o persoană foarte discretă, modestă și mai ales sinceră: „Nu se poate vorbi despre istoria și cultura tecuceană, dar și a locurilor împrejmuitoare, fără a se aminti de prof. Andronache. Cartea de față se dorește a fi o completare revizuită la edițiile din 2001 și 2002״. Prof. Pohrib se întreabă cum ar fi mai corect să-l caracterizăm pe Ștefan Andronache – Autor sau editor de documente.
Vorbind despre documente, aflăm că prof. Andronache mai deține circa 3.000 documente din zona Tecuci, o zonă de altfel plină de istorie, unele dintre documente aflate chiar și peste hotare, exemplu la Moscova un document despre Tecuciul anilor 1410. Prof. Pohrib încheie spunând că această carte este un document foarte important pentru istoria Tecuciului, județului și chiar cu acoperire națională, multe din comunele din jur găsind aici documente importante.
Despre cea de a două lansare, albumul intitulat „Tecuci” a vorbit pictorul Mircea Cojocaru, prieten apropiat al sărbătoritului. Acesta începe prin a ne invita să privim cele circa 30 tablouri foto realizate de Ștefan Andronache, expuse pe simezele sălii, spunând că toate sunt pline de viață și mai ales de mișcare. Pictorul Cojocaru își amintește de multe drumuri făcute împreună pentru a culege aspecte din natură dar, în special, vorbind despre prima diaporamă realizată împreună în anul 1989.
Cuvinte frumoase pentru sărbătorit au venit și din partea scriitorului Tănase Dănăilă, apreciind la acesta inteligența și deschiderea spre orice colaborare.
A urmat apoi prezentarea unei diaporame realizată de preotul Constantin Velicu, cu aspecte din viața și activitatea profesorului Andronache, după care a luat cuvântul protopopul Gheorghe Joghiu, felicitându-l pentru împlinirea frumoasei vârste.
Vorbitorul analizează cultura tecuceană cu cei 18 membrii ai Academiei, după care apreciază la sărbătorit constanța, eleganța și dăruirea. Părintele mulțumește în numele tuturor preoților din zonă, care au fost sprijiniți în activitatea lor de prof. Andronache, moment în care, din sală, preotul Ionel Vasile din Ivești îi înmânează buchete de flori ca semn de mulțumire și prietenie. În finalul aprecierilor, pr. Joghiu anunță că pentru merite deosebite și colaborare la diferite evenimente, Arhiepiscopia Dunării de Jos îl va premia și onora pe profesorul Andronache.
A luat cuvântul profesorul Virgil Pavel spunând că oriunde a participat la expoziții, în țară sau peste hotare, Ștefan Andronache a fost un adevărat Ambasador al Tecuciului. A fost urmat de Nuța Donici, președinte al Asociației Pensionarilor din Tecuci, anunțându-l că pe data de 24 februarie, când se sărbătoresc aniversații lunii, este și dânsul invitat de onoare.
Cuvinte de apreciere și mulțumiri adresate sărbătoritului au venit și de la prof. Elena Paraschiv și fotograful Valeriu Precupanu.
Plin de emoție, Ștefan Andronache a început prin a mulțumi celor prezenți pentru imensa bucurie ce i-a fost produsă spunând: „Nu sunt bătrân, voi continua tot ce am început și sunt mândru că sunt cu zece ani mai tânăr decât sufletul meu – Biblioteca – care acum sărbătorește 90 de ani. Vorbind despre cele 3000 de documente, peste 1000 le am traduse și pregătite și voi continua să lucrez cu aceeași mare dragoste. Vă mulțumesc tuturor pentru frumoasa manifestare!”.
În încheiere, consemnăm faptul că mai mulți prieteni ai sărbătoritului au dorit să fie prezenți la această întâlnire, dar pandemia are legi impuse.
Iancu Aizic
La mulți ani domnule Andronache!
În condițiile în care Tecuciul se află în scenariul verde sperăm să asistăm în perioada următoare, după aproape un an de pauză, la tot mai multe manifestări culturale.
La mulți ani, stimate domnule Profesor! Întreaga mea prețuire pentru întreaga dvs. activitate!