Sărbătorirea scriitorului și omului de cultură Ionel Necula

 

Sub titlul „Portret de scriitor, o viață dedicată literaturii”, Primăria  Municipiului Tecuci, împreună cu Biblioteca Municipală „Ștefan Petică” și Fundația Pelin, au organizat în 12 mai o manifestare culturală cu scopul de a-l sărbători pe apreciatul scriitor Ionel Necula cu prilejul intrării în cel de al optzeci şi unulea an al vieții.

 Activitatea, desfășurată în sala primitoare a Ateneului Pelin, a fost deschisă de managerul Bibliotecii, Daniela Grigoraș, cu bucuria că îl putem sărbători azi pe ilustrul nostru scriitor, acum la vârsta de 81 de ani, pandemia împiedicându-ne să facem acest lucru anul trecut, la frumoasa vârstă de 80 de ani. Vorbitoarea scoate în evidență sprijinul de care s-a bucurat prin colaborarea cu scriitorul Ionel Necula, prezent la activități ori de câte ori a fost solicitat.

A fost apoi oferit microfonul moderatorului evenimentului, prof. scriitor Vasile Ghica, care începe prin a ne prezența oaspeții sosiți special pentru acest eveniment din Odobești, Focșani, Bacău, Galați și alte localități. Scriitorul Ghica speră la intrarea în normalitate și a vieții culturale, pentru derularea mai multor astfel de evenimente.

 Vorbind de vârstă, scriitorul Vasile Ghica ne amintește faptul că dacă Matusalem ajuns la vârsta de 800 de ani era caracterizat ca având doar 400, despre Ionel Necula ne spune că acum, la 81 de ani, parcă ar avea doar 80! Ne vorbește în continuare de faptul că scriitorul  Ionel Necula se apropie de 100 de cărți scoase de sub tipar și apreciază ritmul alert al acestuia. Ne reamintește și faptul că dacă până în 1989, existau în țară 15 editurii, azi avem aproape 5.000.

Vorbind despre cărțile scoase de autor, apreciază că a acoperit diferite teme, de la Cioran, la Petrovici, Eminescu și nu în ultimul rând celebrele Uricare ajunse acum la al XVI-lea volum, în special cu lucrări și personalități din arealul tecucean dar și acele Spirite – Băcăuan, Focșănean, Bucureștean sau Ieșean: „El este un adevărat critic literar, un fel de Eugen Simion, având o frază pe înțelesul tuturor. Este recunoscut și ca un iscusit polemist iar restricțiile pandemice nu i-au oprit activitatea, el fiind mereu <cu plugul în brazdă>”.

 Este amintită bogata lui activitate la Casa de cultură, unde a fost și director, înființând Festivalul de poezie „Costache Conachi”, Colocviile de filosofie, care, de multe ori, de Ziua Filosofiei, nu se desfășurau la București sau Iași dar la Tecuci da.  A colaborat și la Revista „Școala Gălățeană”, cea care apare de 31 de ani neîntrerupt, condusă de profesorul tecucean Ghiță Nazare, prezent în sală la acest eveniment.

 Dintre invitați, prima care a luat cuvântul, a fost Mariana Enache, spunând că a colaborat benefic cu scriitorul Ionel Necula, realizând multe proiecte valoroase printre care Concursul folcloric „Cânta de răsună lunca”, Festivalul „Costache Conachi” sau Colocviu de Filosofie. Mariana Enache, care a şi condus Casa de cultură, vorbește de aportul și sprijinul primit de la Iași de la scriitorul Lucian Vasiliu și de la Galați de la poetul Sterian Vicol, ambii apropiați ai profesorului Necula. Unele din proiecte au ajuns și în Basarabia sau Ucraina: „A fost un foarte bun coleg, îi urez La Mulți Ani și îi mulțumesc că există!”.

Este consemnat în continuare și sprijinul adus de scriitorul Ionel Necula în fondarea Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”, ocazie prin care se anunță și faptul că o parte din membrii acestuia, în frunte cu președintele Dan Vîță, se află în sală.

 A luat cuvântul scriitorul focșănean Culiță Ioan Ușurelu, începând prin a ne spune că a primit cu mare bucurie invitația de a participa la acest eveniment, informat că va participa la lansarea unui scriitor anonim: „Dar, văzând acum pentru ce am venit, spun că am venit la un mare scriitor, la un scriitor cu adevărat notoriu! Și nu voi vorbi de scriitorul Ionel Necula ci doar de Omul Ionel Necula pe care îl caracterizez simplu – Un om bun”.

Scriitorul Petre Isaia începe cu faptul că acest oraș, Tecuci, este unul destinat parcă culturii, de aici și din împrejurimi ieșind 18 academicieni.

Scriitorul Gheorghe Mocanu îl consideră un adevărat Om de suflet, în timp ce scriitorul Cornel Galben vorbește despre calitățile lui literare și de aportul adus chiar la cultură și literatură română.

În continuare, moderatorul a ținut să remarce prezența în sala a părintelui Constantin Velicu, realizator de interesante filmări, lucru pe care îl făcea acum în sală.

 Profesorul Virgil Pavel ne spune că este foarte bucuros că a ajuns să-și sărbătorească colegul de breaslă, pe profesorul Ionel Necula, o mână strânsă între literatură și matematică: „Pe tărâm literar, am avut foarte multe de învățat de la profesorul Necula și îi mulțumesc și pe această cale!”. Profesorul Pavel continuă prin a ne mărturisi că este mândru că este tecucean și a citit majoritatea cărților scriitorului Necula, în special Uricarele, unde sunt portrete ale unor personalități pe care eu, acum, la frumoasă vârstă de 85 de ani, a avut bucuria să-i cunoască. Lucrările scriitorului Necula vor rămâne importante documente pentru urmașii noștri.

Scriitoarea Violeta Mândru, secretară a Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” a apreciat lucrările sărbătoritului, îi mulțumește pentru ele și din partea Cenaclului, îi oferă o Diplomă de Excelență.

 A urcat apoi pe scenă managerul interimar al Casei de cultură, Gabriel Cristian Călugăru, care a urat sărbătoritului „La mulți ani!” și a oferit din partea instituției o Diplomă de Excelență pentru întreaga activitate depusă.

Scriitorul Dumitru Brăneanu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România Filiala Bacău, a punctat principalele realizări ale scriitorului Ionel Necula, manifestându-și marea bucurie că a putut participa la acest eveniment, apreciind și activitatea Ateneului Pelin.

 Moderatorul Vasile Ghica ne-a oferit și un interviu Blitz cu sărbătoritul din care am remarcat întrebarea „Cum vedeți lumea fără cărți?”, la care sărbătoritul a răspuns „O lume fără cărți e o lume moartă”.

Încărcat de emoție, sărbătoritul a spus că nu se aștepta la așa o sărbătorire cu prieteni din atâtea orașe.

Să consemnăm că și la acest eveniment au participat elevi de la CNSH  însoțiți de profesorul doctor Cezar Ungan, colectivul de la Biblioteca „Ștefan Petică” și parte din Asociația Pensionarilor Tecuci.

 

Iancu Aizic

 

 

One thought on “Sărbătorirea scriitorului și omului de cultură Ionel Necula

  1. Am si eu o intrebare:cate carti VANDUTE are dl.respectiv?Ati citit careva vreuna?

Comments are closed.