Expoziție de ceasuri la Muzeu. 101 exponate etalate pentru vizitatori – Foto

 

De astăzi, 8 iunie, până în 31 iulie, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci vă așteaptă să vizitați o interesantă expoziție de ceasuri din toate timpurile.

Secția Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiești, componentă a Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, a pus la dispoziția Muzeului tecucean un număr de 101 exponate, această expoziție având denumirea „Talent, artă și performanțe tehnice în orologerie”.

Vizitatorii vor putea admira și cerceta o paletă largă de ceasuri, respectiv de voiaj (produse în ateliere germane sau franceze – Junghans, Moset), ceasuri de șemineu (ce provin din atelierele franceze și germane – Perth Bally, Doumouneuf, Lenzkirch), anemometre (Julius Drach – Viena), altimetre de aviație (Peltret – Paris), ceasuri de buzunar ( Edward Prior – Londra, Doxa – Elveția, Paul Garnier – Paris) și un ceas de mână marca Tissot (Elveția), produse în secolele XVIII-XX.

În cadrul vernisajul ce s-a desfășurat astăzi, introducerea a fost făcută de managerul Daniel Dojan în care anunța că s-a reușit readucerea acestei expoziții la Tecuci, după 16 ani.

 Publicul face o călătorie în timp, prin mica excursie în istoria ceasornicăriei la îndemnul muzeografului Paul Ciobotaru, care explică de ce ceasul este măsura timpului și care au fost primele instrumente de măsurare a timpului. Vorbește despre etapele de măsurarea timpului prin soare, prin umbra unui băț înfipt în pământ, clepsidrele umplute cu apă, ceasuri solare, lumânările, călugării ceas, ceasurile cu pendule, ceasuri cu arcuri, ceasurile medievale, cronometru pentru măsurarea timpului, ceasul atomic, ș.a.

„Totuși, un ceas, indiferent de marca, firma producătoare care l-a produs și perfecțiunea cu care poate funcționa, pentru funcționare la parametri cu care a fost construit are nevoie de întreținere. Noi am folosit ceasuri moderne, inteligente, cele de la mână s-au mutat în buzunar, dar această meserie a devenit una pe cale de dispariție. Înainte de revoluția industrială, ceasornicarii erau meșteșugari foarte renumiți, câștigându-și un rol important în comerț.

Înlocuirea unui ceas de lux presupune cheltuieli uriașe, dar un ceasornicar priceput știe să facă acest lucru la niște costuri acceptabile. În continuare ceasurile rămân mecanice, un obiect de prestigiu, fie că sunt de lux, fie că sunt foarte vechi. Să fii ceasornicar este o profesie distinctă, care poartă în spate secole de știință și tehnologie, reușind să redea ceasului tradiționalul Tic-Tac”, a mai precizat Paul Ciobotaru. Apoi, ne vorbește despre renumitul ceasornicar Dimitrie Vicoveanu, director al Muzeului Mixt Tecuci în perioada 1964-1969, actualmente stabilit în SUA.

Despre timp și ceasuri vorbește și prof. Ștefan Andronache, evocând dragi amintiri.

Faceți-vă timp să vizitați expoziția de la Muzeu, veți putea călători în timp și spațiu!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + 13 =

error: Content is protected !!