Astăzi, 10 iunie, după slujba de sărbătorire a Înălțării Domnului, la Cimitirul Eternitatea din Tecuci a avut loc ceremonialul solemn de cinstire a Eroilor Neamului.
La manifestarea desfăşurată la Monumentul Eroilor au participat oficialități, cadre militare, reprezentanți ai partidelor politice și simpli cetățeni.
Pentru început a fost intonat Imnul Național al României de către Raluca Alexe, apoi a urmat o slujbă religioasă în memoria celor căzuți la datorie, oficiată de un sobor de preoți.
Protopopul Gheorghe Joghiu a vorbit despre jertfa acestor eroi care au dat un nou contur vieții noastre și un nou ideal: „Cinstirea Eroilor neamului ne aduce pe noi într-o tulburătoare neliniște, pentru a descoperi că nu numai pe câmpul de luptă cu armele sunt întâlniți eroii, ci pentru a înțelege că eroismul este o stare de la naștere până la moartea noastră”.
Managerul Daniel Dojan a amintit numele eroilor tecuceni căzuți în lupte, apoi a predat microfonul elevului Mirel Jorăscu pentru a recita poezia „Nu plânge, Maică Românie”.
Lucian Costin, primarul municipiului Tecuci, în discursul său, a vorbit despre eroii ce s-au jertfit pentru un ideal, fiind oameni ca noi, cu familii, vise și idealuri, care au plătit prețul suprem pentru țară.
„Deloc întâmplător, îi celebrăm și astăzi, în sfânta zi de Înălțare, pentru că eroii nu mor niciodată. Astăzi, este o zi în care viața a biruit moartea iar binele a biruit răul. Ne apropiem în curând de un secol de când țara noastră nu a mai cunoscut războaie. Trei, patru generații care au trăit departe de conflagrații ucigătoare, un timp în care viața și-a urmat cursul firesc, mai bun sau mai puțin bun. Aproape un secol fără războaie și fără înfrângeri.
Astăzi, vă întreb și mă întreb, ce mai înseamnă să fii un erou? În absența unor conflagrații mai există eroi? Răspunsul este Da. Eroii sunt printre noi, îi întâlnim în fiecare zi, oameni implicați, dedicați, gata oricând să dea o mână de ajutor, să se sacrifice. Nu contează măreția faptei, ci fapta în sine, binele făcut, ajutorul dat. De aceea spun că eroii sunt printre noi, și noi putem fi eroi, să ne aplecăm mai mult asupra celorlalți, asupra unui țel. Iar dacă cei care au căzut pe front au avut un ideal, nimeni nu ne împiedică să avem și noi unul.
Vă invit să facem lumea mai bună. Putem începe de aici, de acasă, din Tecuci, fără să avem pretenția de a fi eroi, dar fiți siguri că istoria, generațiile viitoare ne vor judeca”, a încheiat edilul Lucian Costin.
Au fost depuse coroane de flori din partea Primarului Municipiului Tecuci, a Protoieriei, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – filiala Tecuci, Familia sublocotenentului Narcis Șonei, Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii – filiala Tecuci, Asociația militarilor veterani Sf. Mare Mucenic Dimitri, Izvorâtorul de Mir, Ministerul Apărării Naționale, Inspectoratul de Jandarmi Galați – Detașamentul 4 Tecuci, Inspectoratul Situații de Urgență – Secția Pompieri Tecuci, Unitatea Militară 0543 Tecuci, Unitatea militară 0200 Buzău, deputat Viorica Sandu, Partidul Național Liberal – filiala Tecuci, Partidul Social Democrat – filiala Tecuci, Uniunea Independentă Pentru Tecuci, ALDE Tecuci, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” și Asociația „Tradiția Militară”.
De remarcat ar fi și faptul că la această manifestare a fost prezent veteranul de război Gheorghe Arhip, la frumoasa vârstă de 98 de ani, venind să aducă un omagiu celor care au luptat ca și dânsul în război, tocmai pentru ca noi să avem azi un trai liniștit. Ne înclinăm în fața acestor eroi!
Domnul Arhip a pierdut pe timpul desfășurării acestui eveniment un album cu fotografii. Găsitorul este rugat să îl restituie deținătorului de drept. Vă mulțumim anticipat.
Generalul Ioan Istrati a trăit între 1860 și 1942, deci nu a murit în nicio luptă. La fel și cu alte nume dintre cele rostite de prezentatorul evenimentului.