Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” a organizat aseară, cu începere de la ora 18 până târziu în noapte, „Noaptea muzeelor 2021”.
Evenimentul, desfăşurat sub egida Rețelei Naționale a Muzeelor din România, la Tecuci a fost denumit simbolic „La ceas târziu în noapte, istoria cântată-n șoapte”.
Parteneri ai activităţii au fost Asociația Tradiția Militară – Brăila, Asociația pentru Promovarea Patrimoniului Cultural Galați, Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, Asociația Plural.
Tecucenii, şi nu numai, au venit în număr foarte mare, dornici de ieşire după îndelungate restricţii. În grupuri, pe rând, aceştia au vizitat expoziția de bază a muzeului, respectiv colecțiile de paleontologie, arheologie și numismatică, interior interbelic (cu obiecte provenite din donații) precum și expoziția temporară de ceasuri „Talent, artă și performanțe tehnice în orologerie”.
Daniel Dojan, managerul Muzeului din Tecuci, a vorbit publicului despre Teodor Cincu, cel care a donat în 1935 impunătoarea clădire, despre colecţiile deţinute acum de Muzeu, a prezentat pe rând fiecare uniformă militară din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, apoi pe cele din perioada regimului comunist, dar și costume populare românești.
În jurul orei 21 a avut loc un concert de muzică veche românească susținut de formația vocal-instrumentală Kalofonis din Galați, care a reuşit să încânte publicul cu piese tradiţionale din repertoriul lui Anton Pann.
De la ora 22,30 a fost programată proiecţia filmului documentar „Măndița”, o trilogie alcătuită din „Foșnet de mătase albă”, „Nu mă voi întoarce niciodată din drum” și „Prigoana”, producție a Studioului Cinematografic al Armatei.
La ora 23,30 curtea era încă plină de tineri care urmăreau filmul-documentar despre Smaranda Brăescu.
Aseară, Muzeul tecucean, prin colectivul său, a fost gazdă primitoare pentru diverse generaţii de vizitatori, dornici să îşi cunoască istoria şi patrimoniul, precum şi pentru activităţile desfăşurate în program. La un moment dat, din împrejurimile Tecuciului sosise un autocar şi două microbuze şcolare, elevii şi adolescenţii stând practic la rând pentru a vizita interiorul Muzeului. Am remarcat că microbuzele şcolare aveau inscripţia Primăriei Valea Mărului, vizitatori dornici de cunoaşterea istoriei din această zonă.
A fost o seară deosebită, evenimentul atingându-şi pe deplin scopul propus.
Din păcate tinerilor prezenți la manifestare le-au fost oferite informații eronate.
Astfel, prin ,,Actul de Donațiune” înregistrat sub nr. 1902 din 16 iulie 1934 la Tribunalul Tecuci, a fost donată orașului, de către Teodor Cincu, clădirea care adăpostește astăzi Muzeul.
Consiliul Comunal al orașului Tecuci în ședința din 4 august 1934, prin Decizia nr. 3, a aprobat acceptarea făcută de primarul orașului, prin Decizia nr. 6700 din 23 iulie 1934 autentificată de Tribunalul Tecuci sub nr. 1122/934, a donației făcută de Teodor Cincu. În aceeași ședință, a fost ratificată Decizia nr. 126 din 13 iunie 1934, de înființare a muzeului.
Așadar, clădirea a fost donată în 1934, an în care a fost înființat și Muzeul Comunal ,,Mihail Dimitriu” – Arheologie și Științe Naturale din Tecuci, în urma unei tranzacții dintre Primăria Tecuci și Mihail Dimitriu.
(vezi Daniel Bradea, ,,Tecuciul literar-artistic”, nr. 60, 2021).