Experienţe de neuitat din Clasa eco(si)STEM

 

Școala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci a încheiat cu succes  proiectul Clasa eco(si)STEM desfășurat  în perioada martie – iulie 2021, elevii din ciclul primar și gimnazial asimilând multe cunoștințe folosind metodologia STEM. Proiectul a fost finanțat prin programul START ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

 Orele de Științe ale naturii din ciclul primar pe tema circuitului electric, lumea insectelor, alcătuirea plantelor, nevoi de bază ale plantelor și animalelor, dar și cele de fizică și chimie din ciclul gimnazial pe tema reacțiilor chimice, forte, orientarea in spațiu s-au desfășurat în clasa amenajată în curtea școlii. Experimentele și investigațiile științifice s-au desfășurat tinându-se cont și de măsurile în vigoare din această perioadă, folosindu-se o varietate de materiale achizionate în acest sens: busole, lupe, trusă cu substanțe, instrumente pentru experimente fizice și chimice, pentru construirea circuitelor electrice.

 Spiritul de observație, curiozitatea, dorința de a cunoaște sunt doar câteva dintre condițiile care stau la baza învățării prin folosirea experimentului. Acesta poate crea stări emoționale favorabile, îi poate determina pe elevi să-și folosească expriențele dobândite în urma realizării experimentelor și în alte activități ulterioare. Experimentul creează bucurie, creează noi experiențe, iar pentru copii este un fel de miracol care îi ajută să înțeleagă mai bine lumea în care trăiesc.

Spațiul amenajat în curtea școlii a fost folosit de către cadrele didactice și elevi și pentru a desfășura activități pentru alte discipline, festivități de premiere și activități desfășurate în cadrul programului Școala de vară.

 Ce este STEM? Într-o lume condusă de tehnologie, STEM reprezintă argumentul cheie al unei educații care privește înainte, spre viitor, fiind orientată spre sporirea capacității individului de a reacționa și a deține controlul. STEM își propune în primul rând, promovarea și utilizarea unor metode de predare bazate pe explorare, investigare și anchetă, pentru a implica elevii dar și prezentarea și promovarea de modele de cariere în domeniu, în așa fel încât elevii să regăsească un exemplu demn de urmat.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.

 

Coordonator proiect, prof. Lefter Adriana Silvica