Apreciatul iluzionist Ovidiu Toredo, prezent pe scena tecuceană

 

După ce joi, 29 iulie 2021, Casa de cultură din Tecuci a inaugurat Grădina Teatrului de vară cu un reușit spectacol susținut de îndrăgitul interpret grec Nikolas Papadopoulos și Formația Provincialii, iată că acum, joi 5 august 2021, tecucenii s-au bucurat de un nou spectacol oferit de această dată de binecunoscutul magician Ovidiu Toredo. 

 Îl cunosc, îl urmăresc și îl apreciez de foarte mult timp pe acesta, dar adevărata legătură a noastră s-a aprofundat și mai mult în urmă cu 10-11 ani când acesta a prezentat un excelent spectacol la Grădinița de pe Bulevardul Victoria, fosta Casă a pionierilor cunoscută și sub numele de „Casa ninsă” pe atunci, nepoțica noastră Alesia fiind la această grădiniță și fiind invitați și părinții și bunicii la spectacol.

 

 Atunci l-am regăsit și urmărit pe magician, care a oferit un excelent spectacol, aplaudat minute în șir de copii, părinți și bunicii prezenți la acest eveniment. Pentru Ovidiu nu contează în fața cărui public evoluează, fie că e o sală de grădiniță sau o sală de spectacol cu o mie, sau o sută, sau 50 de spectatori, el este mereu același, stăpânit de un mare calm, bunătate, siguranță și. mai ales, profesionalism. La el nu contează, ca la alţii, cât câștigă din spectacol ci dorește ca cei prezenți să plece acasă cu o doză de mulțumire și multă voie bună. 

 Tutulica, așa cum i se spune în intimitate, face magie de mic copil, de la 4 ani, provenind dintr-o familie de magicieni. Este de fapt a patra generație din această frumoasă artă a magiei. Din discuțiile cu dânsul, aveam să aflu că tatăl lui a lucrat împreună cu unul din marii noștri iluzioniști, Aurel Iosefini, tatăl lui Leonard Iosefini. Aurel Iosefini, a lucrat timp de 20 de ani la Circul de stat din București, fiind și director al acestuia mai mult timp. Acum, Ovidiu Toredo, continuă cu mult succes ceea ce făcea tatăl lui și chiar marele Iosefini.

În spectacolul pe care l-am urmărit cu mare drag acum, pe 5 august 2021, la Grădina de vară, el a apărut cu un frumos batic pe care, scuturându-l, ne-a prezentat un frumos buchet de flori, parcă pentru noi, spectatorii. A continuat să scuture acel batic care, când era roșu, când galben, sau alte culori, ca apoi să apară și un frumos porumbel alb. A apărut apoi cu o revistă pe coperta căruia era fotografiat interpretul Connect-R și cu o ramă de tablou goală, pentru ca, imediat, poza interpretului să apară înrămată. Am văzut apoi o fotografie cu doi porumbei pentru ca, la o lovitură cu celebra bagheta magică, să apară în spatele pozei, doi porumbei albi, adevărați.  O umbrelă obișnuită a fost acoperită cu patru baticuri și introdusă într-un tub, umbrela a fost scoasă numai cu  partea metalică. Am văzut cum unui invitat din public, i s-a scos apă din toate părțile, găletușe întregi. Un castronel a fost umplut cu vârf cu orez, a fost nivelat, acoperit apoi, pentru ca imediat în locul orezului să apară apă iar apoi să fie gol. Iluzionistul a apărut apoi cu o pălărie, a mai cerut una din public și din ele, a scos un ceas de masă, apoi altul și în final am avut scoase şapte ceasuri de masă. A invitat din public un bărbat și o femeie, au tras câte o carte pe care o țineau în mâna, cei doi au fost puși la mare depărtare unul de altul, bărbatul avea în mâna un 9 de treflă, femeia un popă, magicianul a venit în public și cărțile sau schimbat în mâinile spectatorilor. 

 Într-o cutie a fost introdus un iepuraș de jucărie și acoperit cu un batic, a apărut un iepuraș adevărat. Numărul de final, a fost cu adevărat apreciat, de fapt este numărul care a fost premiat la Festivalul de la Monte Carlo. Cu măsuța acoperită cu un batic, s-a ridicat de la sol și condus de iluzionist și ajutat de fața de masă, s-a ridicat  pe scenă și a coborât și în Grădină. 

Am asistat la un spectacol de iluzionism bine pregătit, bine gândit și nu putem decât să apreciem valoarea acestuia. 

În finalul spectacolului am discutat cu iluzionistul despre faptul că el este cea de a patra generație și dacă va continuă acest lucru. Mi-a răspuns că are o fată şi nu e atrasă de așa ceva, astfel că prin el generația Toredo se va opri.

Felicitări maestre și ești oricând bine venit în orașul din care este și distinsa ta soție! Tecucenii te vor respecta oricând.

 

Iancu Aizic