Demolare și reconstrucție a Detașamentului de Pompieri Tecuci

 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „General Eremia Grigorescu” al  județului Galaţi este beneficiar al proiectului Consolidarea Managementului Riscului la Dezastre, în cadrul căruia se vor desfășura lucrări de demolare și reconstrucție a sediului Detașamentului de Pompieri „Detașamentul de pompieri Tecuci”, situat în Strada 1 Decembrie 1918, nr. 27A.

Proiectul este derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, este finanțat de  Banca Mondială și Guvernul României, și are drept scop creșterea rezilienței infrastructurii critice de răspuns la dezastre și situații de urgență.

În clădirea care urmează a fi demolată și reconstruită și-au desfășurat activitatea pompieri specializați în stingerea incendiilor, acordarea primului-ajutor calificat și descarcerare, aceasta  fiind construită în anul 1856. În prezent, construcția se află într-o stare avansată de deteriorare, cu un risc ridicat de colaps în caz de cutremur, iar efectivele de pompieri și tehnica de intervenție vor fi relocate în acest an în cadrul unor spații  puse la dispoziție de Primăria municipiului Tecuci.

Pentru ca impactul lucrărilor de construcții asupra vieții de zi cu zi a locuitorilor din zonă să fie cât mai mic, prin proiect a fost întocmit un Plan de Management de Mediu şi Social, prin care au fost identificate toate aspectele care ar putea avea consecințe negative asupra comunității și activităților obișnuite, asupra traficului și mediului înconjurător, etc. Documentul a fost întocmit în conformitate cu standardele și politicile Băncii Mondiale – finanțatorul proiectului – și poate fi consultat pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la pagina Finanțare Externă\Proiect Banca Mondială (https://www.igsu.ro/FinantareExterna/AsistentaFinanciara), unde sunt prezentate pe larg informațiile referitoare la Proiect.

Persoanele interesate pot transmite și alte propuneri/sugestii pentru îmbunătățirea Planului de Management de Mediu și Social, conform precizărilor din linkul de mai sus, până în data de 12.10.2021, urmând ca în data de 12.10.2021, ora 10:00, să se desfășoare consultarea publică în sistem videoconferință.

 

Colonel

Eugen Chiriță

 

One thought on “Demolare și reconstrucție a Detașamentului de Pompieri Tecuci

  1. Pentru cei care nu știu în această clădire a funcționat o închisoare, în care, în perioada comunistă, zeci de tecuceni și locuitori ai fostului județ și mai apoi raion Tecuci au fost încarcerați de autoritățile comuniste. Din studiul ,,Organizația subversivă a elevilor de la Liceul D. A. Sturdza Tecuci”, realizat de istoricul Daniel Bradea, aflăm că ,,prin Decizia nr. 57286 din 4 decembrie 1945, închisoarea de la Tecuci a fost destinată celor ce primeau pedepse corecţionale până la 6 luni, iar în perioada 1948-1955 a funcționat ca penitenciar de categoria a IV-a”. Aici au fost încarcerați și elevii de la Liceul ,,D. A. Sturdza”, arestați în anul 1949. Printre ei s-a aflat și Ghiță Diaconiță, recent plecat în lumea celor drepți, care în anul 2001 avea să declare despre condițiile de detenție din închisoarea de la Tecuci următoarele: ,,,,M-au ținut 30 de zile într-o celulă de 70 cmp și înaltă de maximum doi metri. Nu puteam să stau decât în picioare, iar din tavan curgea mereu apa. Când adormeam câteva minute eram trezit de țipetele de durere ale celorlalți deținuți, care îți primeau regulat porția de bătaie, sau de securiștii care mă duceau în camera de anchetă. Eram anchetat în fiecare noapte de un locotenent, Lucian, care după ce mă bătea îmi lăsa într-un sertar la vedere, dar și la îndemână un pistol cu cartușe. Am rezistat tentației…”
    Sperăm ca dl. colonel Eugen Chiriță va permite accesul presei, pentru a realiza filmări și fotografii cu locul în care concetățeni de ai noștri au suferit și pătimit, unii chiar au murit, dând dovadă de demnitate și curaj. Eroii luptei anticomuniste nu trebuie să fie uitați.

Comments are closed.