Evocare Regele Mihai I – O sută de ani de la naștere

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, instituție aflată în subordinea Primăriei și Consiliului Local Tecuci, organizează, în parteneriat cu instituțiile de învățământ tecucene, evenimentul „Evocare – Regele Mihai I – o sută de ani de la naștere”.

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena. În 1927 după moartea bunicului său, Regele Ferdinand, și în plină criză dinastică a urcat pe tron la frageda vârstă de șase ani, deoarece Principele Carol renunțase la drepturile sale și fugise cu Elena Lupescu. Din cauza tuturor frământărilor politice interne, în iunie 1930, este îndepărtat de tatăl său de la domnie. Zece ani mai târziu, România Mare era sfârtecată de regimurile autoritare din Europa și politica internă a Regelui Carol al II-lea. Acesta îi conferă puteri depline Generalului Ion Antonescu și abdică la 6 septembrie 1940 în favoarea fiului său Mihai I.

Urmează șapte ani de domnie zbuciumați, trecerea prin conflictul mondial, genocidul minorităților etnice și acapararea țării de către comuniști.

Pe 23 august 1944 tânărul rege îl convoacă la Palat pe Mareșalul Ion Antonescu și ia decizia de a-l demite numind un nou guvern condus de Generalul Constantin Sănătescu, luându-i pe sovietici prin surprindere și schimbând tabăra alianțelor înainte de sosirea acestora în București. Urmează o perioadă foarte tensionată, în care monarhul este silit să suporte impunerile sovieticilor, de la numirea guvernului Petru Groza la admiterea legitimității alegerilor falsificate din noiembrie 1946. Pe 30 decembrie 1947, sub amenințarea armelor Petru Groza și Gheorghe Gheorghiu-Dej îl silesc pe rege să semneze Actul de Abdicare, România devenind Republică.

Monarhul este exilat din România și obligat să se descurce cum poate, devine pilot de avion, deschide o fermă de pui și își trăiește anii de pribegie cu demnitate.

În 1990, după căderea regimul comunist, puterea neo-comunistă de la București îi interzice să se întoarcă în țară, de șapte ori va încerca în van reîntoarcerea în România.

În 1997 Mihai I al României primește cetățenia și îi sunt recunoscute drepturile asupra proprietăților familiei confiscate de comuniști. În spațiul public devine o personalitate discretă fără a se implica în tumultul politic. Reprezintă România cu demnitate și sprijină parcursul euro-atlantic al acesteia.

În decembrie 2017, la 96 de ani se stinge din viață, la reședința sa din Elveția.

 Cu ocazia împliniri a 100 de ani de la naștere, muzeul tecucean va evoca personalitatea monarhului printr-o serie de evenimente desfășurate în sistem hibrid, astfel:

– Duminică, 24 octombrie 2021 – ora 12, online Clubul de Istorie „Excelsior” Tecuci, va fi evocată personalitatea Regelui Mihai I;

– Luni, 25 octombrie 2021 – ora 13, în format fizic, cu accesul persoanelor vaccinate, va fi vernisată expoziția „Regele Mihai I – o sută de ani de la naștere”. Aceasta conține medalii comemorative, emisii filatelice și cărți poștale unicat aparținând domnului Tiberiu Mihai Antoniu Jalbă;

– Vineri, 29 octombrie 2021 – ora 11, online Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci, evocarea personalității Regelui Mihai I.

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci