Măsuri care intră în vigoare de luni, 25 octombrie

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat Hotărârea numărul 91 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2.

Hotărârea CNSU este valabilă 30 de zile, dar se prelungește din nou când se prelungește hotărârea privind starea de alertă.

Decizia CNSU a fost aprobată prin hotărâre de Guvern şi modifică hotărârea privind starea de alertă.

Sunt interzise evenimentele private – nunți, botezuri, conferințe, workshopuri – pentru durata de 30 de zile.

Se limitează programul între 5 și 21. De la ora 22 va fi interzisă circulația pe întreg teritoriul țării, cu excepții inclusiv pentru cei vaccinați sau care au trecut prin boală.

Accesul în toate zonele care nu sunt esențiale (respectiv farmaciile, magazinele alimentare) se face numai folosind certificatul verde. Pentru magazinele esențiale se intră fără certificat verde.

Copiii sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult cu certificat verde.

În malluri se va intra numai cu certificatul verde, vaccinat sau trecut prin boală. Dacă în mall se află o farmacie, NU se poate intra fără certificat verde cu pretextul că se merge la farmacie.

Doar creșele rămân deschise. Se închid și afterschoolurile. După ora 21 rămâne valabilă livrarea la domiciliu.

La intrarea în clădirile publice, oficiale, e obligatorie prezentarea certificatului verde pentru toți cei care sunt din afara sistemului care activează în clădirea respectivă. La clădirile private, pentru cele cu peste 50 de persoane, se va prezenta la fel certificatul verde pentru vaccinați, trecuți prin boală sau testați.

Nu se poate introduce prin hotărâre de guvern obligativitatea și pentru angajați. Acest lucru se poate face doar prin decizie legislativă.

Competițiile sportive se vor desfășura fără public. Preferabil în următoarele 30 de zile – reducerea mobilității și a interacțiunii între noi.

Masca devine obligatorie peste tot. Se anulează toate excepțiile pentru mască. Doar activitățile sportive individuale rămân fără mască. Nu mai există excepția pentru situația în care eram singuri pe stradă.

CNSU a decis interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, circulației persoanelor în afara locuinței / gospodăriei în intervalul orar 22 – 5, cu anumite excepții:

– deplasarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

– deplasarea persoanelor în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

– deplasarea persoanelor pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

– deplasări ale persoanelor în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

– deplasarea persoanelor din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Se interzice, pentru o perioadă de 30 zile, desfășurarea activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului / prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21 – 5.

Activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 5 – 21.

Se interzice activității în baruri, cluburi și discoteci pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive, etc.), a concertelor și spectacolelor.

Accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform prezentei hotărâri, va fi permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Se impune organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați.

Se abilitează Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru privind modificarea structurii anului școlar 2021 – 2022.

 

You cannot copy content of this page