Este una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox, având în vederea că ea a trecut la cele veșnice pe când avea doar 12 ani. Numele Filofteia sau Filoteia este de origine grecească și înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”.
A trăit la începutul veacului al XIII-lea în orașul Tarnovo (Bulgaria). Mama sa era o persoană evlavioasă. De la ea a învățat câtă bucurie aduce dragostea față de Dumnezeu și aproapele. Deși mama sa moare, Filofteia nu va uita niciodată îndemnurile ei de a iubi neîncetat.
Potrivit tradiției, Sfânta Filofteia dăruia zilnic săracilor din mâncarea pe care trebuia să o primească tatăl ei la câmp. Orice sărac care îi ieșea în cale era hrănit. Din acest motiv, tatăl rămânea uneori fără hrană îndestulată. Aflând de la cea de-a doua soție că Filofteia împarte mâncarea săracilor, se hotărăște să o urmărească.
O vede împărțind hrană celor sărmani și neînțelegând milostenia, își lovește fiica cu securea la un picior. Atât de grav a rănit-o, încât și-a dat sufletul. Avea numai 12 ani.
Sfânta Filofteia în tradiția populară
Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită. În tradiție, Sfânta Filofteia este o sora îndepărtată a Sfântului Ilie, scrie crestinortodox.ro.
Astfel, ea mai este numită și „aducătoarea de ploi”. Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaștele Sfintei pe timp de secetă, iar tradiția spune că prin mijlocirea ei în față lui Dumnezeu, a plouat și roadele au fost bogate.