Jandarmii tecuceni şi spiritul Crăciunului

 

În ziua de Ajun, când majoritatea era prinsă în febra ultimelor cumpărături, iar copiii așteptau cu nerăbdare vizita lui Moș Crăciun, Viorel și Angel se aflau în serviciu de patrulare pe raza municipiului Tecuci. La ora 14, dispeceratul Poliției i-a trimis la Spitalul Municipal întrucât personalul medical a semnalat că la unitatea de gardă s-a prezentat o femeie speriată, care prezintă urme de lovire. Cei doi jandarmi au mers imediat acolo să vadă despre ce este vorba și așa au cunoscut-o pe Paula, o femeie în vârstă de 27 ani.

Paula a reușit cu greu să se înțeleagă cu cei doi jandarmi, mai mult prin semne și scriind pe o bucată de hârtie ce dorea să spună. Atunci au înțeles jandarmii că femeia are deficiențe de auz și vorbire. Nu a fost o problemă, au avut tot timpul să o asculte. Așa au aflat că a fost lovită de către un bărbat, despre care spunea că îi este concubin și dată afară din casă, desculță și fără geacă. În timp ce i se făceau investigațiile medicale, cei doi jandarmi au mers la domiciliul concubinului și i-au luat încălțămintea și geaca femeii, iar pe acesta l-au invitat la sediul poliției să lămurească problemele semnalate de femeie.

După ce personalul medical a lăsat femeia să plece din spital, au mers împreună la sediul unității de Poliție unde au lămurit toate aspectele. Problema a apărut însă după finalizarea verificărilor, deoarece Paula nu avea unde să meargă, nu avea unde să locuiască. La insistențele jandarmilor, femeia le-a dat numărul de telefon al unei rude din București. Viorel a luat imediat legătura cu acesta, iar la celălalt capăt al firului era vărul femeii.

Bucuros că a fost găsită Paula, verișorul acesteia i-a rugat pe jandarmi să o țină la ei până vine cineva de la București să o ia. Viorel i-a spus că nu este nicio problemă, dar, dacă dorește, merge să se intereseze la Autogară și dacă este o cursă disponibilă o va trimite la București, ca să nu mai piardă timpul.

 Viorel și Angel au mers la Autogara din Tecuci și l-au rugat pe șoferul unei curse de București să o preia și pe Paula, chiar dacă nu are rezervare prealabilă, iar biletul îl vor plăti ei. Șoferul a acceptat și le-a dat jandarmilor coordonatele de contact pentru a le da familiei. Viorel și Angel s-au despărțit de Paula la plecarea cursei de București, nu înainte de a-i cumpăra de mâncare, iar apoi au anunțat familia dându-le toate detaliile necesare.

Seara, jandarmii au primit telefon de la părinții femeii, care le-au spus că fiica lor a ajuns acasă și le-a mulțumit pentru gestul făcut. Bucuroși, părinții i-au rugat să le spună cum pot să le înapoieze banii. Viorel și Angel le-au spus că nu este nevoie să le înapoieze nimic, deoarece ceea ce au făcut ei este în purul spirit al Crăciunului. Și chiar așa a fost.

Viorel este plutonier, iar Angel este sergent major și amândoi sunt la începutul carierei. Viorel a terminat școala militară în anul 2018, iar Angel a fost încadrat pe o perioadă determinată, în anul 2020. Ambii ne-au demonstrat că un cuvânt frumos spus când trebuie, că răbdarea și altruismul sunt valori care încă îi guvernează pe jandarmii gălățeni, iar datorită lor o femeie a ajuns de sărbători în sânul familiei și nu a rătăcit pe străzi.

Bravo, băieți!

 

IJJ Galaţi