Sala „Alexandru Mironescu” a Casei de cultură Tecuci, renumită pentru faptul că aici își desfășoară ședințele de lucru Cenaclul literar „Calistrat Hogaș”, a găzduit vineri, 11 februarie, vernisajul primei ediții a Salonului de carte Libris 2022, organizatori fiind Casa de cultură și Cenaclul literar „Calistrat Hogaș”, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Tecuci.
Aici, scriitorii și poeții tecuceni și-au expus ultimele lor lucrări literare. Până la începerea acțiunii, am făcut un tur de recunoaștere pe la locurile unde realizatorii tecuceni își expuseseră rezultatele muncii lor. Astfel, poeta Eleonora Stamate era prezentă cu noile cărți „Dor rotund”, „Nebănuitele reverberații” și „Lacrimi de curcubeu”.
Scriitorul Iancu Aizic avea pe masă cărțile „După 50 de ani… Jarul nestins al amintirilor” și „Table și tablete”, poetul Dan Vîță este prezent cu volumul de poezii intitulat „Erotezii”, scriitoarea doctor Irinel Giurgea Kornbaum cu volumul „Conacul”, profesorul Virgil Pavel cu cea cea de a șasea carte intitulată sugestiv „80 +5 – Cartea vieții mele”, scriitorul Ionel Necula cu lucrările „Maladiile identității românești”, „De la critici adunate” – Volumul 3, „Culluri – cronica unei familii italo-române”, „Ion Petrovici – Recurențe” volumul 3 și „Uricar la poarta Moldovei de Jos” volumul 16. Cercetătorul în istorie – mai ales locală – Daniel Bradea apare cu volumul „Contribuții la istoria orașului Tecuci”, poetul Vasile Sevastre Ghican ne prezintă volumele „La un pas de fericirea veșnică” și „Doar îngerii zâmbesc frumos”, poeta Isabela Monica Manole vine cu volumele „Rugi păgâne” și „Mătănii”, poetul Cătălin Dumitrescu cu volumul de poezii „Perdele de nisip”, jurnalistul Viorel Burlacu ne prezintă lucrările „Constantin Solomon – documente și scrieri literare” și volumul „Confesiuni jurnalistice”, volumul II. Scriitorul Ștefan Andronache este prezent cu volumele „Flăcăii Tecuciului”, „Tudor Pamfile – Biografie” și „Tudor Pamfile – La Vadurile Nistrului’’, poeta Mirela Ianuș Dinga prezintă cartea „În toate gările de nord, iubirea”, poeta Mihaela Gudană prezintă cărțile „Concertele liniștii”, „O vizită la palat” și „Luna în 52”, scriitoarea Daniela Violeta Mândru apare cu cartea „Amaryllis… Arca din cer”. Scriitorul Vasile Ghica este prezent cu lucrările „Tecuciul în ipostaze ilustrate”, „Cocuța Conachi – eseu despre eroina din umbră” și „Festivalul internațional al aforismului ediția a V-a 2021”. În afara acestora, mai erau expuse ale autorilor Aida Zaharia, Aurel Brumă, Katia Nanu, Ghiță Nazare și alții.
Manifestarea a fost deschisă de managerul Casei de cultură, Cristian Gabriel Călugăru, bucuros că poate participa la această întâlnire de suflet cu poeții și scriitorii tecuceni care și-au expus cu această ocazie lucrările apărute. Speră ca acest salon să se bucure în continuare de prezența a cât mai mulți vizitatori și el să fie o adevărată carte de vizită a culturii tecucene. Continuă, spunând că lucrările prezentate au și vor avea diferite domenii cum ar fi – literatură originală, artă și cultură, știință și cercetare, istorie locală și națională, carte școlară și didactic-pedagogică, carte de și pentru copii, restituiri de documente și reeditări, recenzii și diferite publicații online.
„Aduc și pe această cale, mulțumiri celor ce și-au trimis aici volumele lor și sunt acum prezenți în sală, dar și celor care au trimis lucrări și din diferite motive nu au putut participa la acest eveniment”. Încheie prin a spune că „soluția pentru viitor este cultura și educația”.
În continuare, a luat cuvântul poetul Dan Vîță, președinte al Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”, sufletul acestei acțiuni, având îndoială asupra denumirii actuale de Salon, mai existând alte variante cum ar fi Salon de carte și de scriitori sau alte variante, așteptând chiar propuneri în acest sens. Spune că meseria de poet sau scriitor nu există și acesta nu este în nici un caz „o vedetă”.
A luat apoi cuvântul profesorul Vladimir Radu, președinte al Comisiei locale de Cultură învățământ și sănătate, zicând că participă cu mare plăcere la acest eveniment, de fapt prima ediție a Salonului literar și apreciază faptul că poeții și scriitorii tecuceni lucrează cu mult spor în acest sensibil eveniment cultural. „De aceea, apreciez inițiativa Casei de cultură și vom căuta să acordăm sprijinul necesar din punct de vedere logistic și financiar. Și, în acest fel, vom putea vorbi de activitatea literară tecuceană nu numai la trecut ci, iată, și în prezent. De aceea, voi încheia cu frumoasele cuvinte Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”.
Tot din partea Consiliului local, respectiv a Comisiei de cultură, a luat cuvântul consilier Mirela Paraschiv, apreciind această activitate.
A luat în continuare cuvântul părintele Constantin Velicu care a prezentat cartea scriitoarei doctor Irinel Giurgea Kornbaum intitulată „Conacul”, o frumoasă și fascinantă descriere a zonei natale, Nicorești.
Cuvinte de apreciere asupra acestei activități, mai ales din punct de vedere organizatoric, au venit și de la poeta Eleonora Stamate.
Din partea elevilor de la CNCH – prezenți la acest eveniment însoțiți de directorul colegiului, prof, Cătălin Filimon, a luat cuvântul eleva Nona Nistor, care cochetează cu poezia, fiind emoționată pentru faptul că participă la un eveniment important pentru ea, ce va rămâne puternic înscris în inima ei.
Scriitorul Ionel Necula apreciază această acțiune și face o paralelă între trecut, când existau puțini scriitori și multe cărți, și zilele de azi, când există totuși numeroși scriitori dar cărți mai puține, cu toate că sunt multe edituri în țară. Continuă prin a spune că, în zilele noastre, cultura trebuie să primeze, dar să se dea o mare atenție selecționării creativității din toate punctele de vedre.
Profesorul scriitor Vasile Ghica, începe cu aprecierea faptului că, în ultimul timp, în cultura tecuceană se simte totuși un aer proaspăt. „Sunt încântat de această frumoasă acțiune, dar, pentru viitor, trebuie reținut faptul că lectura trebuie să-și recapete rolul și locul ce l-a avut în societate”.
Cuvinte de laudă asupra acestei activități au venit și de la profesorul scriitor Virgil Pavel, menționând printre altele că „pentru noi, cultura trebuie să fie un al doilea soare”.
Profesorul de științe socio-umane Daniel Mazilu apreciază reușita acțiunii de față, dar încearcă realizarea unei ierarhizări a valorilor, cele mai reușite să poată fi recompensate financiar cu sprijinul Primărie și a Consiliului local, respectiv un Premiu anual. Această activitate trebuie să fie prinsă permanent în Planul cultural al Casei de cultură.
În final, au fost acordate celor prezenți la eveniment Diplome de excelență pentru îmbogățirea patrimoniului cultural tecucean și pentru participarea la Salonul de carte Libris Tecuci ediția I, februarie 2022, următorilor: publicației Jurnalul Nostru de la CNCH, Bibliotecii municipale „Ștefan Petică”, Iancu Aizic, Cătălin Dumitrescu, Ionel Necula, Isabela Monica Manole, Virgil Pavel, Mihaela Gudană, Muzeului „Teodor Cincu”, Eleonora Stamate, Violeta Daniela Mândru, Vasile Ghica și Dan Vîță, urmând că cei care nu au participat să le primească în altă modalitate.
A fost o activitate care și-a atins pe deplin scopul dorit.
Iancu Aizic