Un nou număr al publicaţiei Info Cultural

 

Vineri, 11 februarie 2022, după ce organizatorii au înmânat Diplome de excelență participanților la prima ediție a Salonului literar 2022, aceștia au mai primit și o mapă cu alte documente ale Casei de cultură, unde, la loc de cinste, se află și Revista Info Cultural, publicație a Casei de cultură din Tecuci.   

Este vorba de o revistă în format A4, cu un număr de 20 de pagini și numeroase fotografii color reprezentând diferite aspecte din activitatea Casei de cultură. Revista se deschide cu un Editorial intitulat „Cultura noastră cea de toate zilele” semnat de managerul instituţiei, Cristian Gabriel Călugăru și unde se vorbește despre principalele activități derulate în ultimul timp, acestea cu toate piedicile puse de restricțiile sanitare.  

Se subliniază colaborarea benefică avută cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați, mai ales în realizarea Festivalului „Cântă de răsună lunca”, dar și cu Editura Junimea, partener în organizarea Festivalului de poezie „Costache Conachi”, desfășurat din păcate exclusiv online, bucurându-se de participarea unor talentați poeți dar și a unor renumite personalități literare. Se amintește și de spectacolele de teatru  adresate copiilor și adulților cum ar fi „Noi doi și un peron”, „Slugă la doi stăpâni”, „Aventuri cu Dl. Goe”, „Comedie cu olteni”, reprezentații de iluzionism unde la loc de cinste a fost spectacolul oferit de tecuceanul nostru Ovidiu Toredo, apoi spectacolul „Super Show – Abracadabra”, „Călătorie în lumea desenelor” sau spectacolul muzical-coregrafic „Mulțumesc, mamă”, la care s-a mai adăugat și spectacolul muzical organizat de Școala de canto tecuceană „Ezza Music”, toate acestea beneficiind de un public numeros, exigent, dar generos în aplauze.  

Răsfoind revista, găsim, cum am spus, fotografii de la evenimentele anului 2021, începând cu organizarea Zilei Culturii Naționale de pe 15 ianuarie, manifestare intitulată „In Memoriam” din data de 19 februarie dedicată împlinirii a 3 ani de la decesul marelui și regretatului nostru poet Dionisie Duma. Tot pe 19 februarie, a avut loc și o manifestare  dedicată marelui sculptor Brâncuși intitulată „Lecția despre infinit” pentru ca pe 26 februarie elevi de la CNSH să ne vorbească despre dragostea lor față de arta autentică și de frumos într-o expoziție de fotografii pe simezele galeriei cât și despre biografia marelui artist.  

Apoi, pe 5 martie 2021, foaierul Casei de cultură a găzduit expoziția intitulată „Femeia – floarea frumuseții”, autor iscusitul pictor Mircea Cojocaru, expoziție prezentată de profesorii Ștefan Andronache și Vladimir Radu. Pe 7 martie 2021, la sala Ion Petrovici, a fost prezentat spectacolul muzical-coregrafic „Mulțumesc iubită mamă” dedicat ființei cele mai dragi.     

Pe 19 martie, de Ziua internațională a poeziei, Editura Junimea din Iași și Cenaclul literar tecucean, au organizat o mare sărbătoare, cu participarea poetului ieșean Lucian Vasiliu, director al Editurii Junimea. Cu acest prilej sau lansat și lucrările „Costache Conachi – Repere biografice”, de Ștefan Andronache și „Ulyssa”de Dorina Vârlan.  

 Pe data de 22 aprilie, în apropierea sărbătoririi Ocrotitorului orașului Tecuci – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, s-a organizat o expoziție de pictură religioasă și un miniconcert de cântece patriotice, dar și o expoziție de măști oferită publicului de un alt îndrăgit tecucean, actorul Paul Buţă, având apoi loc și proiecția unui interesant documentar.  

În 29 aprilie, a avut loc la Tecuci, o nouă ediție a Festivalului de muzică ușoară pentru copii și tineret, unde au participat 122 de concurenți din 12 județe.  

Apoi, pe data de 11 mai, la sala Studio a avut loc o discuție vie și sinceră despre „Uniunea Europeană, între economie și ideologie”, la care au participat prof. dr. Cezar Ungan, profesorii Mihai Pohrib, Ovidiu Vrabie și Daniel Dojan, moderator fiind poetul Dan Vîţă.  

Joi, 27 mai, în cadrul unei ședințe de cenaclu literar, poeta Mihaela Avram și-a lansat noul volum intitulat „Zbor alb”.  

Amânat din cauza condiţiilor meteo, spectacolul dedicat Zilei Copilului a avut loc pe data de 6 iunie, aici participând soliști și numeroase formații de dansuri.  

Pe 15 iunie, de comemorarea marelui nostru poet național, la sala Studio s-a desfășurat manifestarea intitulată „Stelele-n cer”.  

Un eveniment de mare importantă pentru tecuceni, a avut loc în 29 iulie 2021 când, după multe așteptări, s-a redeschis Teatrul de vară, printr-un spectacol  cu formația „Provincialii” și îndrăgitul interpret din Grecia, Nikolaos Papadopoulos.  

Între 10 – 31 august, Casa de cultură a organizat concursul intitulat „Tecuciul în fotografie”. 

Joi, 19 august 2021, ne-am bucurat de o nouă seară de Folk cu interpreții Cristi Corcioveanu și Cezar Popescu, iar pe 29 august, la invitația Primăriei din Slănic Moldova, interpreții tecuceni pregătiți la Casa de cultură de prof. Claudiu Vișan au oferit pe scena din parcul Slănicului spectacolul intitulat „Steluțe în vacanță”.  

La sfârșitul lunii august, Grupul folcloric „Altița” a participat la Festivalul „Dobrogea mândră grădină” unde grupul a luat locul I la secțiunea coregrafie, grup dansatori, solista Geta Rotaru a obținut Trofeul festivalului și Elena Beatrice  Sălăvăstru s-a clasat pe locul II  la secțiunea de interpretare vocală.  

Între 10 – 11 septembrie s-a desfășurat, cu mult succes, Festivalul folcloric „Cântă de răsună lunca”, ediția XXX cu o participare foarte numeroasă și cu recitaluri oferite de soliști de frunte cum ar fi: Mioara Velicu, Ștefania Rareș, Petrică Mâţu Stoian, Silviu Covaci dar și cu participarea  Ansamblului folcloric  „Doina Covurluiului” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galați. 

Pe data de 24 septembrie, a avut loc cea de a V-a ediție a tradiționalului concurs tecucean „Folk Minor” iar pe 15 octombrie s-au sărbătorit cei 100 de ani de la moartea lui Tudor Pamfile.  

Ziua Internațională a Filosofiei s-a desfășurat la Tecuci pe 18 noiembrie 2021 iar pe data de 1 Decembrie au avut loc mai multe manifestări dedicate Zilei României. 

Anul 2022 a debutat cu alte activități, pe care le vom urmări cu interes. 

  

Iancu Aizic