Județul Galați: Situația medicilor de familie ce au încheiat contracte de testare cu teste rapide antigen

 

În vederea depistării infecţiei cu virusul SARSCoV- 2, urmare a modificării legislației, medicii de familie pot desfășura activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazofaringiană, în cadrul cabinetelor medicale sau în cadrul centrelor de permanenţă. 

În prezent, Casa de Asigurări de Sănătate Galați are încheiate 223 de contracte de asistență medicală primară, dintre care 100 de medici de familie au solicitat și încheiat contractele de testare a pacienților. 

Activitatea de testare este asigurată și prin intermediul celor 10 centre de permanență înființate în județul Galați. Dintre acestea, 7 sunt în mediul rural (Bălăbănești, Băleni, Cavadinești, Corod, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Vlădești) și 3 în mediul urban (oraș Berești, mun. Galați – str. Drumul Viilor, nr. 14 și mun. Galați- str. Ovidiu, nr. 10-12). La nivelul acestora asistența medicală primară în regim de gardă este asigurată zilnic, luni-vineri între orele 15-18, iar în zilele de sâmbăta, duminica și sărbători legale garda începe de la ora 8 şi durează 24 de ore. Toți medicii care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de permanență au încheiate contracte pentru testare. 

Situația medicilor de familie ce au încheiat contracte de testare cu teste rapide antigen din proba nazofaringiană poate fi consultată pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate Galați la secțiunea dedicate, sau la link-ul http://cas.cnas.ro/casgl/page/testare-covid-19.html. 

Pot beneficia de aceste servicii persoanele care prezinta simptomatologie specifică, înscrise pe lista proprie a medicului de familie, precum şi persoanele care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore între două testări succesive. 

„Posibilitatea testării de către medicul de familie este cu atât mai importantă cu cât această procedură poate fi efectuată și în cele 10 centre de permanență. Practic, testarea se poate face gratuit, chiar și în zilele de sâmbătă și duminică.  

În ceea ce privește testarea din cabinetele de medicină de familie, recomandăm pacienților să se prezinte la aceste unități doar în baza unei programări. Desigur că ne-am dorit un procentaj de 100% în ceea ce privește medicii de familie ce au încheiat contractele de testare, însă acest lucru nu a fost posibil, în cele mai multe cazuri, din motive obiective.  

Totodată, implicarea medicilor de familie a avut ca efect și scăderea presiunii existente pe Serviciul Județean de Ambulanță, dispeceratul având acces la baza de date”, a declarat directorul general al CAS Galați, George Toderașc.

  

CAS Galați