Primarul Lucian Costin face lumină în privința împrumutului, devoalând minciunile PSD și UIPT

 

Primarul Municipiului Tecuci a prezentat contribuabililor problemele cu care se confruntă administrația ca urmare a blocării bugetului în Consiliul local. Miercuri, 9 martie 2022, Primarul Lucian Costin a vorbit tecucenilor despre faptul că ceea ce s-a întâmplat în Consiliul local cu bugetul a fost un întreg circ, care s-a datorat în principal unui împrumut ce a fost făcut de fosta administrație aflată la conducerea municipiului. 

Edilul a reamintit faptul că a fost unul dintre cei mai vehemenți oameni care s-au opus acestui împrumut și a contestat către Prefectură că nu a fost adoptat legal, Prefectura i-a dat dreptate și a atacat în contencios administrativ această hotărâre. Din păcate instanța de judecată a stabilit că hotărârea este legală și administrația a fost nevoită să încheie acest contract de împrumut pentru a accesa aceste asfaltări de străzi.  

 „Dureros este că acum doi ani de zile, o parte din consilierii care astăzi sunt în Consiliul local și pun tot felul de piedici cu privire la acest împrumut, au fost cei care au votat cu două mâini acest împrumut. Chestiunea este că dacă noi nu accesăm acești bani Primăria Tecuci va plăti penalități destul de mari și implicit primarul va fi tras la răspundere pentru neducerea la îndeplinire a unei hotărâri a Consiliului local și a unei hotărâri judecătorești definitive. Eu personal nu pot să-mi asum să plătesc penalități pentru că nu mi se pare corect, nu mi se pare normal, am o obligație legală și trebuie să respect legea”, a precizat edilul.  

Primarul tecucean a adus în discuție declarațiile consilierilor locali de la PSD și UIPT, care au spus că dobânda ce trebuie plătită la acest împrumut este mai mare decât împrumutul. Valoarea împrumutului este de aproximativ 6 milioane de euro, dar sub nici o formă dobânda nu este mai mare decât împrumutul.  

„Este o minciună scornită de liderii celor două partide, PSD și UIPT, pentru a denigra nu știu pe cine fiindcă împrumutul nu a fost făcut nici de primar, nu a fost susținut nici de partidul pe care îl reprezint. N-am să înțeleg de ce se folosesc de aceste minciuni pentru a-i păcăli pe tecuceni”, a declarat Lucian Costin.  

 Acesta a mai menționat actele doveditoare pe care le-a arătat în ședința Consiliului local, ce atestau faptul că dobânda nu este mai mare decât creditul. Tecucenilor le-a fost prezentat un scadențar în care se vede că la 30 de milioane de lei trebuie să plătim o dobândă de aproximativ 17 milioane lei în douăzeci de ani. Dacă Roborul crește o să plătim mai mult, dacă scade o să plătim mai puțin.  

„Cam asta este despre împrumut, despre circul cu care mă confrunt cu acești consilieri care, repet, n-am să înțeleg niciodată de ce vor să pună atâtea piedici primarului, pentru că punând piedici primarului nu fac altceva decât să pună piedici și tecucenilor”, a mai spus edilul. 

Primarul a prezentat apoi străzile care vor fi reabilitate în baza acelui împrumut. Acestea sunt: Dumbrava Roșie, Vigilenței, Vrancei, Roșiori, Horia, Anton Cincu, Vornicului, 1 Mai, Duzilor, Grigore Alexandrescu, Crângului, Vlad Țepeș, Decebal, Iancu Jianu, Bâlciului, Muncitorului, Parcului, Vasile Pârvan, Independenței, Simion Bărnuțiu, Bobâlna, G-ral Gheorghe Ion Istrate, Mihai Vodă, Gheorghe Șincai, Șt.O. Iosif, Grigore Tăbăcaru, Pamfil Șeicaru, Mihail Manoilescu. 

„Toate aceste străzi fac parte din modernizarea care intră pe acest împrumut și vom da drumul la lucrări cât de repede se poate”, a conchis Primarul Lucian Costin.