Festivalul „Omătuța” Tecuci ajuns la a XXIII-a ediție – FOTO

 

Sâmbătă, 12 martie, la Tecuci, pe scena Sălii de spectacole „Ion Petrovici” s-a desfășurat cea de a XXIII-a ediție a Festivalului Național de interpretare a muzicii populare „Omătuța” (fost festival Baladele Siretului). Organizarea a fost realizată de Casa de cultură a Municipiului Tecuci, cu sprijinul Primăriei locale. Acest festival s-a desfășurat pe categorii de vârstă, 6-8 ani, 9-10 ani și 11-13 ani, 14-18 ani, fiind înscriși în concurs mai mulți concurenți, însă, după selecția dosarelor au rămas 43 participanți din județele Neamț, Vaslui, Bacău, Botoșani, Buzău, Brăila, Giurgiu, Ialomița, Harghita și Galați. 

Prezentator al Festivalului a fost actorul Teatrului gălățean „Nae Leonard”, maestru Paul Buța. Acompaniamentul a fost realizat de Orchestra „Doina Covurluiului” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galați, condusă de dirijor Ion Chiciuc. 

În foaierul sălii de spectacole organizatorul a pregătit o expoziție de etnografie, care să încânte privirea spectatorilor, piesele expuse aparținând Casei de cultură, Muzeului Tecuci și unele din comuna Movileni. Din juriu au făcut parte interpretele de muzică populară: Maria Murgoci, Ana Maria Botezatu, Teodora Panainte, dirijorul Ion Chiciuc și Claudiu Vișan – prof. de canto din cadrul Casei de cultură. 

Introducerea a fost făcută de managerul instituției culturale, Gabriel Călugăru, care a făcut o scurtă retrospectivă a edițiilor anterioare, amintind de inițiatorii festivalului, numele interpreților care au evoluat în acest festival sau care au participat făcând parte din juriu, etnografii, muzicologii, compozitorii, etc. 

 Au fost pregătite Premii I,II, III și două mențiuni pentru fiecare categorie de vârstă, diplome de participare fiecărui concurent și Trofeul Festivalului „Omătuța” – alături de suma de 600 lei. 

Deoarece s-a întârziat cu două ore începerea festivalului, actorul Paul Buța a fost nevoit să își scurteze prezentările despre costumațiile interpreților, regiunile din care provin și melodiile interpretate. 

După cântecele participanților, categoriile 6-10 ani cu o singură piesă, iar celelalte cu câte o baladă și un cântec popular, au urmat dansurile populare realizate de Grupul folcloric „Altița” Tecuci – coordonat de coregraf Nicoleta Cucoaneș. În timp ce s-a făcut jurizarea, au intrat pe scenă în recital extraordinar solistele muzicii populare românești: Ana Maria Botezatu, Teodora Panainte și Maria Murgoci. 

Toți interpreții și-au dat silința să presteze cât mai frumos, în urma jurizării fiind premiați următorii: 

Categoria 6-8 ani  

– Barbu Iustin din Iași, Premiul I 

– Iordache Sara din com. Bolotești Vrancea, Premiul II 

– Iftimie Anais din Tecuci, Premiul III 

– Ghiorghiu Nikolas din Tecuci, Mențiune 

– Alexandru Antonia Ștefania din Gugești Vrancea, Mențiune 

Categoria 9-10 ani 

– Tucan Maria din Tg. Frumos Iași, Premiul I 

– Lungeanu Nectaria Maria din Tecuci, Premiul II 

– Pîntia Iustina Maria din Ungheni Iași, Premiul III 

– Ivan Robert Ioan din Brăila, Mențiune 

– Vișan Iustin din Golești Vrancea, Mențiune 

Categoria de vârstă 11-13 ani 

– Darie Maria Adelina din Voinești, Iași, Premiul I 

– Racovițeanu Andreea Carmen din Bolotești de Vrancea, Premiul II 

– Sahaidac Alexia Teodora din Vaslui, Premiul III 

– Van Andreea din Vrancea, Mențiune 

– Orășanu Giulia din Brăila, Mențiune 

Categoria 14-18 ani 

– Mirică Iuliana Bianca din com. Siliștea, Brăila, Premiul I 

– Crețu Andreea Daniela din Focșani, Premiul II 

– Grumeza Teodora Ștefania din Botoșani, Premiul III 

– Tarău Elena din Buzău, Mențiune 

– Sănduleac Denisia Georgiana din Concești, Botoșani, Mențiune. 

Trofeul Festivalului „Omătuța” 2022 a fost câștigat de Elisabeta Șeremet din Botoșani. 

A fost un spectacol reușit datorită efortului depus de toți cei implicați. Felicitări atât câștigătorilor și în egală măsură tuturor participanților! 

 

 

error: Content is protected !!